Передплата 2024 ВЗ

7-річний рекордсмен із Луцька закохав у твори Галини Вдовиченко весь клас!

7-річний лучанин Володя Каліш – учень 2-А класу луцької гімназії №14 імені Василя Сухомлинського. Він наймолодший в Україні ведучий зустрічей з дитячими письменниками!

Модератор. Фіксація рекорду та вручення диплому Книги рекордів України відбулися у луцькій книгарні «Є» під час презентації книги відомої письменниці Галини Вдовиченко (колишньої заступниці головного редактора газети «Високий замок»). Обговорювали її «Котохатку» — історію для малят про справжню дружбу та новорічні дива.

Упродовж майже трьох років Володя не просто читає, а й разом з мамою Наталією робить відео-огляди дитячих книг на YouTube-каналі. У своєму арсеналі мають вже майже 200 записів. Гордиться Вова й своїми підписниками — їх теж кількасот. Вони «лайкають» його огляди, коментують…

— Спершу ми записували, як Вова декламує вірші. Він підростав, і з’явилася така ідея — розповідати про книжки. Дебютними були «Пригоди Кицика і Мицика» Єфима Чеповецького. Запис робили під новорічною ялинкою. Далі була друга, третя книжки. Син перечитав домашню бібліотечку, згодом ми стали постійними друзями книгарень. Почали обмінюватися літературою зі знайомими. Біля Вови і я стала більше читати. Приємно, що на його огляди відгукуються не лише підписники, а й автори, — розповіла пані Наталя.

Мама каже, жага до книги у хлопчика прокинулася мало не з пелюшок. Із захопленням «ковтає» художню літературу. На цю «читацьку голку» намагається підсадити і весь свій 2-А клас. І йому це вдається. Із задоволенням приносить новинки, що з’являються на читацькому ринку, і так артистично розповідає про них, що діти приходять додому і просять батьків їм таку книгу купити. У тому числі й моя дочка, адже вона і Вова — однокласники. Надія тепер теж залюблена читанням. А ще у класі триває конкурс «Читайлики 2-А»: діти змагаються, хто більше книг прочитав за семестр та рік, і презентував їх перед класом. І Володя тут — серед лідерів.

Саме він колись першим до школи приніс книгу Галини Вдовиченко. Після його презентації майже у кожного однокласника з’явилася своя книжечка цієї авторки. А нещодавно письменниця на його запрошення побувала в гостях у нашого 2-А! Діти (і я, адже не могла пропустити такої зустрічі) захоплено слухали розповідь про її домашнього улюбленця та онука, завдяки якому й народилися дивовижні серії книг про тварин. І задавали стільки запитань, як на справжній пресконференції.

А ввечері усіх лучан чекала у Волинському академічному обласному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка постановка п’єси за книгою Галини Вдовиченко «36 і 6 котів». Зал тріщав від глядачів. Ті, кому забракло стільців, дивилися стоячи. Аплодисментів маленькі герої та авторка, яка була присутня на виставі, зібрали шалену кількість.

— Стільки глядачів мої «коти» ще у жодному залі не збирали, — розчулено зауважила Галина Вдовиченко.

Тепер однокласники з нетерпінням чекають від Володі Каліша нової зустрічі. Він же ж у нас тепер дипломований модератор! Звісно, хлопчик має свіжі ідеї, але хто це буде, поки тримає у таємниці.

Схожі новини