Передплата 2024 ВЗ

“Кульки виходять дуже ніжні”

Флорист і декоратор Анна Коляда створює ялинкові прикраси з атласної тканини - у японській техніці “кінусайга”

Для львів’янки Анни Коляди наступила гаряча пора. Жінка створює креативні ялинкові прикраси ручної роботи у японській техніці кінусайга (роботи зі шматочків тканини). Анна за освітою географ, мама двох синів. Тривалий час займається флористикою і декором. Каже, це її хобі.

Щоб навчитися мистецтву кінусайга, Анна відвідувала спеціальні курси в Києві. Тепер виставляє свої роботи на конкурси, проводить розіграші.

«Ідеї для прикрас черпаю з Інтернету, — розповіла Анна Коляда. — Деякі вироби змінюю, додаю у дизайн щось своє. На виготовлення однієї кульки потрібно пів години. За день можу зробити кілька кульок, наприклад, набір з трьох-чотирьох речей. Можу і два набори декору зробити, але потрібно піднапрягтися».

Запитую майстриню, чому обрала японську техніку кінусайга. Анна відповіла, що прикраси у цій техніці виходять красивими, гламурними. Такими й мають бути ялинкові іграшки, аби створювати на свята хорошу, теплу атмосферу.

«Люблю мінімалізм, але японська техніка зачепила мене, — каже пані Анна. — Вирішила спробувати. Кульки вийшли дуже ніжні. „Пошити“ таку прикрасу неможливо. Спершу купую кульку з пінопласту. Після цього розмальовую на ній „дольки“, як у мандаринці. Наступний етап — прорізати ножем спеціальні борозни вздовж дольок. Потім легенько засунути туди тканину. У виробі немає клею. Якщо одна частина виробу зіпсулася, її легко можна замінити на іншу».

Собівартість ялинкової кульки — від ста гривень. Анна Коляда каже, у Європі цінують вироби ручної роботи. Новорічний набір з чотирьох кульок продають на спеціалізованих сайтах по 150 доларів.