Передплата 2024 ВЗ

У Жовкві відбулася українсько-єврейська зустріч

Після Львова, міжнародна мистецька акція про історичні етапи співпраці українців та євреїв, помандрувала до районної Жовкви, що на Львівщині.

Виставку «Подорож з українсько-єврейською зустріччю» експонують у знаменитому жовківському замку. Її готували архітектор, науковець Володимир Герич та львівський «ротарієць» Олександр Шипка.

Під час відкриття виставки гостей розважав жіночий музичний колектив «Шейне -Мейделах». Про це розповів «ВЗ» співорганізатор виставки у Жовкві Віталій Надашкевич.

Виставка експонуватиметься у Жовкві аж до кінця травня 2020 року. А після помандрує іншими містами України, де свого часу євреї творили історію. Організатори кажуть, що Жовква — це «ідеальне» ренесансне місто, а також центр єврейського книговидання (в Речі Посполитій), місто, де євреї складали майже половину населення і тісно співпрацювали з українцями. У Жовкві є унікальна оборонна синагога і замок — колись улюблена резиденція короля Яна Собеського.

Виставка «Подорож з українсько-єврейською зустріччю» викладена двома мовними версіями — українською та англійською, є чудовим доповненням до нещодавно відкритого залу постійної експозиції, де експонуються артефакти пов’язані з місцевою єврейською громадою.

Відкриття виставки про євреїв стартувало із відвідин жовківської синагоги. Туристична група також прогулялася мальовничою центральною частиною міста до замку, в стінах якого і відбулося відкриття виставки за участі керівництва Жовківського історико-архітектурного заповідника, координатора UJE в Україні Владислава Гриневича, представників наукового співтовариства, а також польської та єврейської громад.

Віталій Надашкевич зазначив під час відкриття, що такі міста, як Бучач, Чортків, Броди, Жовква давним-давно стали новою домівкою єврейського народу. Він запросив гостей виставки «у подорож», яка охопила часи Київської Русі і до початку XX століття.
Під час відкриття унікальної експозиції про українців та євреїв, виступив почесний гість — Борис Дорфман. Це єдиний львів’янин, для якого їдиш є рідною мовою. Пану Борису — 96 років, але він активно популяризує історію україно-єврейських стосунків, веде власний блог, став головним героєм німецького фільму «Дер Менш». Борис Дорфман розповів про свій перший візит в Жовкву одразу після Голокосту, запропонував вшанувати жертв Голокосту хвилиною мовчання.

Схожі новини