Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Долар падає, а ціни ростуть: чому це відбувається і на що чекати

  • 18.12.2019, 09:58
  • 1 003

Долар упав, а ціни на продукти зросли і вартість палива не знизилась. Крім того, валюта послаблюється, на відміну від гривні. Здавалось, на фоні цього мали б хоча б подешевшати харчі, але й тут прямо протилежне.

Що відбувається і на що чекати, у сюжеті ТСН.

Місяць тому на табличці, на якій зараз виблискує 23,40 гривень за долар, майоріло на гривню більше. На втіху українцям курс іноземної валюти обвалюється стабільно. Втім, зиску пересічному громадянину ніякого: долар падає, а ціни на продукти ростуть.

«Якщо ми подивимось на структуру, індекс споживчої інфляції, то якраз деякі товари, пов'язані з курсом, знижуються в ціні достатньо сильно: одяг, взуття, фототехніка, автомобілі. Але люди не так часто звертають на це увагу, а автомобіль купують раз в п'ять років, а в магазин ходять кожного дня», — пояснив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Ростуть і доходи людей. Вони готові купувати, тому ціни падати не збираються. Дохід усе одно проїдається, запастися навіть дешевою валютою не виходить. Здавалось, мала б подешевшати імпортна продукція, але й тут не усе так просто, бо контракти укладені за старим курсом.

«Ціну, яка буде вже у березні чи у квітні, знижуватиметься тому, що ті замовлення, які ми будемо робити зараз за новим курсом, будуть мати на фініші трохи іншу ціну», — каже представник імпортера алкогольної продукції Дмитро Шевченко.

Якщо нинішній курс пересічному громадянину погоди не робить, то по вітчизняних експортерах, які наповнюють український бюджет, б'є кувалдою. «Оплачували засоби захисту, заробітну плату, по курсу гривні, яка була 27−26. Зараз продаємо свою продукцію по курсу гривні 23.50. Десь втрачаємо на кожному кілограмові близько десяти центів прибутку», — каже аграрій Роман Чуприна.

Роман Чуприна вирощує овочі та ягоди. Його продукцію, вже у замороженому вигляді, мають доправити в Норвегію. Утім, поставки поки що призупинили, працюють на склад, чекають на зростання курсу. «Це нерезиденти, які купили гривневі ОВДП. Іноземці привели сюди 4,5 мільярда доларів, але це спекулянти. Вони прийшли і заробили 30−40% відсотків річних, процентні ставки впали, гривня зміцнилася. Вони дивляться: ну все, пора йти. Запитання, коли вони почнуть йти. Швидше за все це почнеться влітку 2020 року, а може бути і раніше», — припускає економіст Ерік Найман.

У тому, що гривня знову ослабне, економісти не сумніваються. Знову ж таки завдяки спекулянтам, які скупили державні цінні папери. Їхній заробіток зараз впав, оскільки Нацбанк облікову ставку зменшив до 13,5 і обіцяє скоротити до 8%. Ось тоді вони й заберуть свої гроші та залишать Україну з високим курсом долара.

«Будь-яка турбулентність на зовнішніх ринках і вони будуть йти з України. Ми отримаємо моментальне, різке ослаблення гривні. Вона зміцнювалася по гривні за два місяці, а девальвувати буде по дві чи три гривні на місяць. Тобто ми отримаємо різкий девальваційний шок», — пояснив Ерік Найман.

Існує ймовірність того, що долар впаде до 22 гривень. Утім, як довго валютний ринок буде стабільним, прогнозувати не береться ніхто.

Схожі новини