Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польща може покинути ЄС через судову реформу

  • 18.12.2019, 08:34
  • 1 047

Нові пропозиції провладної партії Польщі щодо реформування судової системи країни насправді є “ліквідацією системи судочинства”, а в подальшій перспективі це призведе до виходу країни з ЄС.

Про це йдеться в заяві голови Верховного суду Польщі Малгожати Герсдорф з приводу реєстрації кілька днів тому політиками правоконсервативної партії «Право і Справедливість» (PiS) нового проєкту закону про устрій судів і Верховний суд країни, повідомляє Укрінформ.

«13 грудня 2019 року громадську думку було поінформовано про реєстрацію групою депутатів проєкту закону, який можна назвати лише так: про ліквідацію незалежного судочинства», — написала Герсдорф.

Вона провела паралелі цього дня з подіями 38 років до того, коли 13 грудня 1981 року в Польщі був введений військовий стан і країна поринула в епоху безправ’я.

Герсдорф наголосила, що в цьому проєкті закону є заборона суддям користуватися свободою слова, встановлення механізму стеження, обмеження їх права мати свої профілі у соцмережах, розширення каталогу дисциплінарних правопорушень тощо.

Голова Верховного суду підкреслила, що не судді «знищую і роблять анархічною» Польщу, а виконавча влада відповідає за «знищення» Конституційного суду.

«Вона також двічі намагалася провести «реформу» Верховного суду, намагаючись з порушенням Конституції та міжнародного права відсторонити його суддів та органи, а коли це не вдалося то вирішила завоювати ці інституції методом «малих кроків», — підкреслила Герсдорф.

Вона звернула увагу, що Польща є членом ЄС, і на неї накладаються значні вимоги згідно з європейськими трактатами. Зокрема, кожний суд у Польщі має право поставити питання Суду Євросоюзу, що виникає з договору ЄС.

Голова Верховного суду РП підкреслила, що вироки суду ЄС є обов’язковими для виконання в Польщі, а Конституційний суд країни не може заборонити судам звертатися із запитами до суду ЄС.

«Такі кроки прямо вестимуть Польщу до виходу з ЄС», — підкреслила Герсдорф.

На її переконання, не можна погоджуватися з тим, щоб трактування Конституції, законів і трактатів, що можуть робити судді, здійснювалося за дверима партійних кабінетів.

Голова Верховного суду закликала провладних політиків перестати боротися із суддями, а розпочати чесну дискусію щодо покращення ситуації з системою судочинства в РП.

Як інформувало агентство, після зміни закону про Верховний суд в липні 2018 року президент Польщі Анджей Дуда відправив Герсдорф у відставку у зв’язку з досягненням нею 65-річного віку. Утім, вона відмовилася йти у відставку, мотивуючи це тим, що за Конституцією країни її шестирічна каденція завершується лише у 2020 році. У жовтні 2018 року суд ЄС розглянув звернення Єврокомісії та ухвалив рішення, яким зобов’язав польську владу тимчасово призупинити виконання зміненого закону про Верховний суд Польщі.

У листопаді 2018 року Сейм Польщі на засіданні знову прийняв зміни до скандального закону про Верховний суд країни. Відповідно до змін, суддям Верховного та Вищого адміністративного судів Польщі, яких відправлено на пенсію після досягнення 65-річного віку, знову дозволено працювати до 70-ти років.

Схожі новини