Передплата 2024 ВЗ

Конституційний суд визнав конституційним законопроєкт про зменшення кількості нардепів у Верховній Раді

  • 17.12.2019, 14:33
  • 870

Конституційний суд України визнав конституційним законопроєкт №1017, який передбачає зменшення кількості народних депутатів з 450 до 300, а також запроваджує пропорційну виборчу систему.

Відповідне рішення було ухвалене під час засідання Великої палати КСУ у понеділок, 16 грудня, повідомив обізнаний співрозмовник у суді, передає Укрінформ.

«Конституційний суд визнав конституційним законопроєкт, який передбачає скорочення кількості народних депутатів з 450 до 300», — повідомило джерело.

Суддею-доповідачем у цій справі виступав очільник КСУ Олександр Тупицький.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада направила на висновок до КСУ законопроєкт № 1017 «Про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи)».
Читайте також: КСУ вирішить, чи має право Президент призначати главу КМДА

Законопроєктом пропонується зменшити конституційний склад народних депутатів України до 300 осіб із нинішніх 450, а також вилучити з тексту статті 76 Основного закону принципи загального, рівного і прямого виборчого права, що здійснюється шляхом таємного голосування, оскільки це дублює статтю 71.
Читайте також: КСУ наголошує, що його рішення не можна оскаржити

Передбачається також запровадити такий виборчий ценз, як володіння державною мовою, та змінити виборчу систему, закріпивши пропорційну виборчу систему на парламентських виборах.

Автори законопроєкту вважають, що його ухвалення дасть змогу оптимізувати роботу парламенту та забезпечить ефективне виконання ним своїх функцій.


Схожі новини