Передплата 2024 ВЗ

Український інститут майбутнього представив нову стратегію безпеки України

  • 16.12.2019, 16:34
  • 549

Експерти наголошують: головна мета України - перемогти Путіна

Український інститут майбутнього представив нову стратегію національної безпеки України.

Про це йшлося на прес-конференції в УНІАН щодо стратегії національної безпеки України.

Зокрема, експерт національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Глен Грант повідомив, що Рада національної безпеки та оборони за попередньої влади просила його написати стратегію нацбезпеки України.

На написання цієї стратегії знадобилося три місяці. При цьому Грант зауважив, що назвав цю стратегію народною, оскільки намагався розробити стратегію для українського народу, а не для уряду.

У стратегії зазначено, що мета України полягає у «створенні суверенної та незалежної, сильної, вільної та успішної України в межах НАТО та ЄС, що позитивно впливає на поліпшення світового порядку і перебуває в гармонійних відносинах із сусідніми країнами».

Водночас, у розробленому документі сказано, що для досягнення цієї мети необхідно боротися усіма необхідними засобами, від військових і дипломатичних до фінансових і соціальних.

Грант заявив, що у першому головному пункті стратегії відзначено, що «Росія перебуває у стані війни з Україною».

«І ця війна завершиться лише тоді, коли Путін виграє, а Україна програє, або Україна виграє, а Путін програє», — наголосив він.

У цьому зв’язку Грант висловив переконання, що окремі кроки, які реалізуються під час війни, можуть покращити ситуацію, підтримати мир, наприклад на Донбасі, але вони не зупинять війну, оскільки «війна продовжуватиметься». Він висловив переконання, що поточні події на Донбасі є тактичною частиною війни, але не стратегічною.

«І Путін продовжить застосовувати аналогічний підхід, який він застосовує увесь час — метод „хвилі“, коли він наступає вперед і трохи відступає. І те, щодо чого ми можемо бути впевнені, що він продовжить просуватися вперед, але ми не можемо бути впевнені, куди саме він просуватиметься у подальшому, і яким чином», — наголосив Грант.

Своєю чергою, експерт національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия заявив, що стратегія Путіна полягає у тому, щоб «робити два кроки уперед, і один крок назад до тієї пори, що нам не буде куди відступати». Джанашия переконаний, що Росія має намір тиснути на Україну з усіх напрямків, де це буде можливо.

«Це може бути Азовське море, вона нас там дотиснула, і досі зупиняє наші кораблі на 24 години щодоби», — сказав він.

За його словами, Росія у певний період зупиняла кораблі на період близько 128 годин, а потім зменшила цей період затримки на 24 години.

«Ми у цьому відчуваємо полегшення, ми нібито перемогли, а насправді перемогла Росія, бо вона все ще зупиняє наші кораблі на 24 години і їй це сходить з рук. І це її перемога — два кроки уперед і один крок назад», — наголосив Джанашия.

При цьому Грант констатував, що головна мета України «проста і зрозуміла — перемогти».

«Але ми повинні побороти Росію. І якщо ми не можемо побороти Росію воєнними засобами, тоді ми повинні побороти Росію, застосовуючи будь-який інший метод, який ми можемо застосувати», — додав він.

У цьому зв’язку експерт відзначив, що у стратегії описуються способи, щоби підготувати і зробити Україну спроможною побороти Росію.

«Тому що, якщо ви не створюєте інституцій і інструментів, і не готуєте людей здійснювати певну діяльність, ви ніколи не переможете Росію», — сказав він.

На думку Гранта, варто змінити конституційну роль президента, оскільки глава держави наділений великою кількістю повноважень, і не усі з них він може виконувати.

«Замість централізації, яка створює міцний уряд, це насправді створює слабкий і неефективний уряд», — зазначив Грант. Експерт заявляє, що Україні необхідне «стратегічне терпіння».

«Ми повинні зіграти на слабких сторонах Путіна і Росії, і їх існує досить багато. І нам потрібно тримати Путіна у щоденному стресі. Чи це дипломатичні, юридичні чи фінансові засоби. Існує багато засобів, і ми повинні використовувати усі», — сказав Грант.

Крім того, за його словами, Україна повинна доводити, що їй потрібні окуповані Крим і окремі райони Донбасу, аби їх не втратити.

«Тому що міжнародна спільнота стомлюватиметься допомагати Україні, якщо Україна сама не допомагатиме собі», — сказав експерт.

Також він зазначив, що Україні потрібні кошти, щоби протистояти Путіну. У стратегії йдеться про те, що Україна потребує дієвого верховенства права і ефективних судів.

«Оскільки люди не інвестуватимуть у країну, якщо вони вважають, що вони втратять свої кошти, тому що правова система для ведення бізнесу недостатньо міцна», — відзначив експерт.

Окрім того, він висловив позицію, що Служба безпеки України не повинна втручатися у бізнес. Експерт вважає, що уряд має вкладати більше коштів на дослідження та розвиток, захищати малий і середній бізнес, а також «стартапи».

Грант вважає, що в Україні необхідно обмежити вплив олігархів.

«Якщо країна хоче побороти Путіна, то має бути дійсно демократичною країною», — сказав Грант.

За його словами, уряд повинен припинити брехати суспільству, а також покращити обізнаність суспільства щодо НАТО.

Експерт зазначив, що необхідно підтримувати волонтерів і активістів в Україні, оскільки на його думку, якщо Путін хоче захопити більше української території, окрім Донбасу і Криму, то саме в першу чергу від волонтерів і активістів залежатиме порятунок країни.

Грант переконаний, що потрібно змінити призначення РНБО, і зокрема стосовно координаційної роботи у протистоянні Росії. На його думку РНБО має бути контролюючою організацією.