Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Реформа децентралізації Зеленського повертає Україну до авторитаризму", - Сюмар

  • 16.12.2019, 13:53
  • 687

Внесений президентом Зеленським до Верховної Ради законопроект щодо змін до Конституції в частині децентралізації влади повертає Україну до авторитарної президентської моделі правління

Про це написала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар на своїй сторінці у мережі Facebook.

«З'явився текст змін до Конституції в частині децентралізації. Федералізації нема. Зате є повернення в СРСР — «мережа смотрящіх» від Президента на всіх рівнях в регіонах — префектів, які можуть зупинити дію будь-якого акту місцевого самоврядування.

А президент може скасувати як акт, так і зупинити повноваження обраного голови громади, складу ради громади, ради і т.д. За їх скаргою", — написала Вікторія Сюмар.

Політик зазначила, що право парламенту визначати статус та устрій окремих регіонів несе значну загрозу унітарності України.

«І хоч федералізації немає, то є ось це: право Верховної Ради визначати устрій і правовий статус окремих адміністративно-територіальних одиниць, а це можливість наділяти їх ознаками автономій», — наголосила парламентар.

За її словами, після впровадження наглядача президента з такими повноваженнями, громади, фактично, можна ліквідовувати.

«Вони будуть повністю залежними від президентської вертикалі. Це остаточно повертає Україну в президентську модель правління. Ще й доволі авторитарну», — підкреслила депутат.

Схожі новини