Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Є люди поза кадром", - Аваков про ініціаторів вбивства Шеремета

Розкриття справи про вбивство журналіста Павла Шеремета перебуває тільки на першій фазі.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в ефірі телеканалу «Україна» у п'ятницю ввечері, — повідомляє Gazeta.ua.

«Дуже складний злочин. Хто виготовив вибухівку, хто виготовив маршрут? Хто підготував розвідку? Ми бачимо розвідників, які ходять і фотографують камери. Думають про шляхи відходу. Хто, врешті, прикривав цих людей протягом розслідування? Куди поділися записи з чотирьох камер спостереження, до яких поліція не могла отримати доступ?

Я ставлю ці питання для того, щоб було розуміння. І у мене також, як і у вас (журналістів. — Ред.), як і у слідства, є певне відчуття, що є люди, які поки знаходяться за кадром, поза цієї схеми нашого звинувачення. Які були ініціаторами або суініціаторамі цього злочину.

І тому я ще раз кажу — це слідство не завершене. Цей злочин не розкрито. Ми знаходимося тільки у першій фазі. І це ще не вечір", — заявив Аваков.

«Ось я більше не можу сказати. Ось ви хочете з мене більше, я не можу поки сказати», — додав міністр.

«Зазвичай, вибух розслідують як теракт. Тоді це Служба безпеки. Як вбивство, тоді це розслідує поліція. В результаті прокурор визначився, що розслідувати це повинна поліція. І ми почали збирати всі ці матеріали до себе — всі записи камер, трафіків. І ми не знайшли чотири камери. Ми не змогли їх отримати. Це хороші камери, у хороших місцях. Нам сказали «Ми їх вам віддали раніше. Дивно, що ви їх не отримали» — «А їх не було» — «Напевно там не було нічого із записів». Ну, це я дуже спрощую.

Протягом розслідування ми підозрювали, що нашим підозрюваним хтось дає інформацію. Саме це було причиною того, що ми у 17-му році гранично засекретили наслідок", — розповів Аваков.

За його словами, були запрошені експерти ФБР, зібрано відео з 200 камер спостереження, переглянуто тисячі годин запису.

«Ми збирали інформацію, списки хлопців і дівчат з відео, було зроблені 12 тисяч фото з відеостопів і звужували до якоїсь кількості», — розповів Аваков.

За його словами, було проаналізовано 25 схожих злочинів, але ключовим випадком була невдала спроба вбивства чоловіка в місті Косів (Івано-Франківської області), де була використана вибухівка на магнітах, ідентична використовуваній при підриві Шеремета. Різниця була лише в тому, що в Косові днище автомобіля було частково пластиковим, тому магніти не втримали бомбу, і вона відвалилася. Слідчі виявили на ній сліди ДНК, що імовірно належали Віталію Грищенко («Буча»), раніше шість разів судимому, в тому числі у схожих справах.

Такі ж сліди ДНК були і на вибуховому пристрої, що убив Павла Шеремета. Крім того, в обидві бомби «ріднило» те, що в них були використані елементи міни МОН-50, розповів Аваков.

Він також додав, що під час обшуків квартир, пов'язаних з підозрюваним Андрієм Антоненком (музикантом і ветераном АТО), було виявлено напіврозібрану міну без частини тротилу.

«Дивно, коли музикант тримає вдома міну МОН-50. Наші підозри тільки посилюються. Слідство не завершено. У нас нема повних відповідей про ініціаторів справи», — підкреслив міністр внутрішніх справ.

Схожі новини