Передплата 2024 «Добра кухня»

Від Архипенка до Скоропаденко

На найбільшому в світі артринку в Маямі (США) були представлені семеро сучасних українських художників

На початку грудня у Маямі (США) традиційно протягом тижня відбувався найбільший у світі артринок сучасного мистецтва. Не обійшлося це поважне дійство і без українських художників, які гідно представили нашу країну. Артринок сучасного мистецтва — це 18 різних артярмарків: від найбільшого і найдорожчого «Арт Маямі-Базель» до вузькогалузевих.

Зоя Скоропаденко та Грегорі Перкел, художник-концептуаліст із Харкова
Зоя Скоропаденко та Грегорі Перкел, художник-концептуаліст із Харкова

Журналісту «ВЗ» про цю важливу мистецьку подію розповіла українська художниця зі святовим ім’ям Зоя Скоропаденко: «Платформи артринку пропонували роботи усіх можливих популярних течій сучасного мистецтва: від поп-арту та гіперреалізму до концептуального мистецтва та фігуративної ілюстрації, від гігантських інсталяцій до сучасної мінімалістичної кераміки. Досі залишається в тренді оп-арт (стиль, який використовує оптичні ілюзії) та геометричне 3D-мистецтво (походить зі середини ХХ ст.). Особливо цікавою була сучасна кераміка з неймовірним поєднанням кольорів та форм».

Не обійшлося на світовому артринку без полотен топ-класиків: Пікасо, Шагала, Лєже, Гої. Щодо українських класиків, то галерея David Zwirner пропонувала малюнки Соні Делоне, а мюнхенська галерея Thomas — скульптуру Александра Архипенка «Глорифікація краси».

Була представлена творчість сучасних художників з різних куточків світу, навіть з Аляски. А от українців було всього семеро, але їхні роботи також мали успіх. Єдиною українською галереєю на ринку була Voloshyn Gallery з Києва, яка привезла роботи Олексія Сая, Михайла Деяка та Ігоря Гусева. Роботи українців не лише охоче купували, а й відзначили музеї та куратори.

«Мої роботи потрапили на ринок завдяки професійному арткуратору з Нью-Йорка, яка знайшла мене на цьогорічному Tokyo Art Fair, -- розповіла Зоя Скоропаденко. — Вона представляла на ринку Pulse Art Fair нових цікавих світових митців. Серед інших і мої «Інтелектуальні пейзажі».

Зоя Скоропаденко підписала контракти з галереями Торонто, Сіетла, Нью-Йорка, Аделаїди, Парижа та Луізвіля.

Схожі новини