Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перевірятимуть навіть банківські рахунки пільговиків?

5% отримувачів пільг і субсидій подають неправдиві дані

Водії маршруток скаржаться, що все більше пасажирів відмовляються платити за проїзд, показуючи фальшиві посвідчення атовців. Причому трапляються молодики, які навіть не заморочуються підробками. Просто показують «корочку», яку можна купити в канцтоварах за 10 гривень. І часто їм це сходить з рук, адже, на відміну від працівників соцзахисту, водії не можуть перевірити інформацію про пільговиків у відповідних базах.

«Лише за минулий тиждень було з десять „бугаїв“, які мали книжечку-бланк учасника бойових дій, але не хотіли її відкривати, — розповідає водій приміської маршрутки Богдан Романович. — Це завжди підозріло. Буває, швиденько відкриє-закриє, щоб не можна було роздивитись фотографію. Траплялись посвідчення, де було видно, що фото переклеєне. Мабуть, вкрали у справжніх атовців. А буває, що середина взагалі незаповнена. Тобто купив собі бланк і їде гордий, розраховує, що ніхто не буде заглядати всередину. Колись було багато липових пенсійних посвідчень. Тепер пенсіонерам видають пластикові посвідчення, то їх уже так не підробляють. Хоча ті, хто часто їздить приміськими електричками, часом купують і пластикові студентські чи пенсійні».

Знайти ділків, які можуть надрукувати посвідчення інваліда чи фальшивий студентський квиток, навіть з голограмою, не проблема. В Інтернеті повно оголошень про такі послуги. Дехто, не криючись, пропонує виготовити будь-яку печатку «без документів та зайвих питань». І штампуй собі липові довідки, скільки влізе. Ось тільки сенсу в цьому все менше. Аби скористатись пільгами чи субсидіями, самого лише посвідчення чи довідок мало. Тепер усі дані вносять в електронні реєстри. А з прийняттям Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» (парламент прийняв закон повторно з урахуванням поправок президента), державним органам, які призначають такі виплати, значно легше буде перевіряти дані.

За словами начальника відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Василя Гельбича, фактично верифікація отримувачів субсидій та пільг відбувається уже впродовж двох років. Як на етапі призначення, так і постфактум. Скажімо, від початку року лише на Львівщині понад вісім сотень сімей зобов'язали повернути до бюджету отримані субсидії. Комусь довелось відшкодувати лише частину суми, а комусь і всю субсидію повністю.

Звичайно, можуть бути випадки, коли люди несвідомо вносять у декларації на субсидії неправдиві дані. Це може бути як через механічні помилки, так і через непорозуміння у сім’ї. Адже нерідко члени сім’ї приховують доходи одне від одного, особливо, якщо фактично не живуть разом, а лише зареєстровані за однієї адресою. Але, заповнюючи документи на отримання виплат, які призначаються на сім’ю, треба бути готовим, що перевірятимуть дані усіх членів домогосподарства, в тому числі дітей, яким виповнилось 14 років. При цьому усі дані чиновники можуть перевірити, не виходячи з кабінету. Відповідно до закону про верифікацію, державні органи повинні мати безкоштовний доступ до електронних реєстрів та баз даних. Навіть можуть отримувати інформацію про відкриті в банках рахунки, операції та залишки за ними.

Утім, навіть якщо родина приховала якісь доходи свідомо, навряд чи до неї застосують якісь санкції. Максимум, позбавлять права на виплати і зобов’яжуть повернути те, що отримали від держави. Штрафів за некоректні дані не передбачено. Але якщо, звертаючись по допомогу від держави, люди використали фальшиві довідки чи посвідчення, то тут уже можна говорити про кримінальну відповідальність. За використання явно фальшивого документа може «світити» навіть обмеження волі на строк до двох років.

Відповідно до нового закону, верифікацію можна здійснювати навіть після того, як особа уже перестала отримувати виплати. Таку «ретроспективну» верифікацію можна буде проводити до трьох років після закінчення виплат. При цьому виплати — це не лише пільги та субсидії, а й пенсії, соціальні стипендії, допомоги та інші виплати, що здійснюються за рахунок коштів державного чи місцевих бюджетів, а також фондів загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування

Схожі новини