Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перед Оперою буде площа-скрипка, а на ній — “сухий” фонтан

Старий вже демонтували і перевозять у Стрийський парк.

На площі перед Львівським театром опери та балету ім. С. Крушельницької нарешті почали облаштовувати «сухий» фонтан (цю новацію обіцяли львів’янам із 2015 року). Роботи почалися з демонтажу старого фонтана. Проект облаштування нового виконаний на замовлення управління архітектури та урбаністики ЛМР, а профінансує роботи благодійний фонд «Сокар Благо».

Як розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев, разом із облаштуванням «сухого» фонтана відремонтують площу перед Оперою. Для цього провели архітектурний конкурс, у якому перемогла група київських архітекторів. Уся площа символічно буде оформлена у вигляді скрипки, гриф якої примикає до оперного театру. Струни будуть виконані азбукою Морзе з LED-підсвічуванням. Азбукою Морзе на струнах буде закодовано текст: «Місце можливостей. Відкрите для світу. Львів — місто кохання. Місто вільних людей».

Також на площі буде міні-метеостанція, яка регулюватиме напір і висоту струменя фонтана залежно від погоди і сили вітру. У темний час доби фонтан буде підсвічуватися. Також на площі будуть зручні лавки, вбудовані в парапети зелених зон, з розетками для зарядки ноутбуків і телефонів. З'являться також безкоштовний wi-fi з онлайн-бібліотекою, інформаційні бокси, велопарковки. Висадять багато дерев і чагарників, які візуально відмежують площу від проспекту. Реконструкцію площі планують завершити до кінця наступного року.

Голова благодійного фонду «Сокар-Благо» Азі Асланов розповів, що цей проект вони задумали ще 2015 року, але через певні обставини його призупинили. Фонд повністю фінансує цей проект, а це приблизно 1,5 млн. доларів.

Реконструкція площі, зокрема, передбачає і повне звільнення її від атракціонів і МАФів. (Останні роки мерія безуспішно боролася з власниками дитячих машинок, які на цій площі здавали в прокат). Щодо старого фонтана, то він працював біля Оперного театру одинадцять років. У мерії повідомили, що після демонтажу його перевезуть у Стрийський парк, але наразі питання ще узгоджується.

Схожі новини