Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Прикарпатті знайшли архів українського підпілля

Газети, листівки й інструкції пролежали в землі майже 70 років

ОУН і Українська Повстанська Армія боролися за утвердження незалежної держави не тільки зброєю, а й силою слова. Це ще раз підтверджує недавня знахідка у селі Олеші Тлумацького району.

Під час очищення потічка на вулиці Шкільній робітники випадково наштовхнулися на металевий ящик із-під патронів. Відкривши його, побачили пожовтілі й понищені часом листівки, відозви, газети 40−50-х років ХХ століття. Вони містили статті одного з провiдних iдеологiв і публiцистiв збройного пiдпiлля, керiвника Головного осередку пропаганди Проводу ОУН, заступника Голови Генерального Секретарiату Української Головної Визвольної Ради Осипа Дяківа (Горнового).

У сховку, якому майже 70 років, були також інструкції для українських підпільників, звернення до тодішніх міліціонерів, членів винищувальних загонів («стрибків»), що працювали на радянську владу.

Зараз матеріали просушують та намагаються встановити: хто ж був власником цього «ідеологічного скарбу»? За його збереження у той час «світили» десятки років сталінських концтаборів…

Схожі новини