Передплата 2024 «Добрий господар»

Мікрорайон Рясне стане безпечнішим завдяки першій системі відеонагляду

Невдовзі у Львові з’явиться перший мікрорайон, який матиме власну систему відеонагляду. Сто п’ятдесят сучасних камер встановлять у Рясне - 1, Рясне - 2 та Кам’янці. Це стало можливим завдяки ініціативі активних мешканців, які об’єднались у громадську організацію «Наш дім Рясне». 

«Поки міська рада робить акцент на розвитку туристичної галузі, мешканці спальних районів самоорганізовуються навколо ідеї покращення інфраструктури, — розповідає „ВЗ“ громадський активіст, засновник ГО Наш дім РяснеРоман Дуда. — Рясне — віддалений мікрорайон, до якого, як правило, „не доходять“ руки чиновників. У нас багато невирішених проблем — погане транспортне сполучення з центром, затори, брак дитячих садочків… Але є проблеми, які прості мешканці можуть вирішити самі, не чекаючи допомоги міської влади».

Цьогоріч мешканці подали проєкт громадського бюджету «Відеонагляд в Рясне-1, Рясне-2, Кам’янка. Він передбачає встановлення 150 відеокамер по усьому мікрорайону, бюджет — 3 млн. грн. «У нас, на жаль, багато крадіжок у квартирах, викрадень авто. Тому ми вирішили подати саме такий проект, який допоможе знизити рівень злочинів. Ми передбачили встановлення камер таким чином, аби не було «сліпих» зон, щоб проглядалась вся прибудинкова територія», — зазначає Роман Дуда.

На етапі розробки проєкту, активісти сконтактувалися з ліцензійною фірмою, яка займається встановленням відеонагляду, об’їздили з фахівцем весь район і підготували карту розміщення камер. Програма буде реалізовуватися на міській платформі «Безпечне місто», моніторинг ситуації здійснюватиме поліція та Муніципальна варта. Крім звичайних відеокамер, працюватимуть і спеціальні, які мають функцію зчитування номерів автомобілів. «Тобто якщо машина є в розшуку, відеокамера автоматично даватиме сигнал поліцейським, які мають реагувати», — пояснює активіст.

Минулого року ряснянці уже подавали цей проект на громадський бюджет, проте не виграли. А цього року, проаналізувавши помилки, зібрали потужну команду, розробили власну стратегію і подали проект знову. Цього разу вони охопили більший район, щоб розширити коло зацікавлених людей, які підтримають проєкт.

«Наша команда, а це — Олена Кунинець, Христина Гринчак, Сергій Рак, Ігор Громов — дуже багато працювала щодо інформування населення. Ми спілкувались із знайомими, друзями, сусідами, ставили намети, друкували газети, зробили бігборди, розміщували рекламу в Інтернеті, спілкувались з церквами, школами, садочками. Вдале інформування — один із секретів нашого успіху», — пояснив Роман Дуда.

Це команда громадської організації “Наш дім Рясне”, у центрі - Роман Дуда. Фото з приватного архіву ГО “Наш дім Рясне»
Це команда громадської організації “Наш дім Рясне”, у центрі - Роман Дуда. Фото з приватного архіву ГО “Наш дім Рясне»

У Львові відеокамери встановлені в основному по кілька одиниць на магістральних дорогах та перехрестях, а віддалені мікрорайони позбавлені такої можливості. Однак тепер, завдяки активній позиції мешканців, відеонаглядом буде забезпечене все Рясне.

«На жаль, неодноразово траплялись ситуації, коли людей збивали на пішохідному переході, а водії втікали з місця ДТП, тож тепер буде можливість зафіксувати злочин. Поліція повинна за зверненням мешканців надавати запис з камер. Передбачається встановлення восьми великих моніторів, на які передаватиметься зображення з відеокамер. Згодом до нас були звернення людей, вони висловлювались за встановлення додаткових відеокамер, тому ми прийняли рішення: якщо проект переможе, будемо його доопрацьовувати і враховувати всі побажання мешканців»., — каже активіст.

Роман Дуда переконаний, не потрібно чекати допомоги від влади, депутатів та нарікати на долю. Потрібно закотити рукави і самим будувати простір навколо себе.

«Для того, щоб покращити свою вулицю, район можна використовувати інструменти участі, як громадський бюджет, електронні петиції, адже завдяки цьому мені, наприклад, вдалось повернути в Рясне автобусні маршрути № 49 та № 47 та збільшили кількість великогабаритних автобусів 6-А. Також заклали кошти на проектно-кошторисну документацію на будівництво дороги Рясне — Суботівська. Паралельно ми створили управлінську компанію, що працюватиме у напрямку ЖКГ. У наших інтересах розвивати район, вирішувати інфраструктурні проблеми, також ми створили Благодійний фонд „Наш дім Львів“, який буде втілювати в життя доброчинні проекти для малозабезпечених. Тож тепер ми не зупиняємось на досягнутому, а починаємо працювати над втіленням наших проєктів»., — підсумував Роман Дуда.

Схожі новини