Передплата 2024 «Добра кухня»

Порошенко закликав забрати газовий батіг з рук Путіна на переговорах у Парижі

П'ятий президент України Петро Порошенко напередодні Нормандського саміту заявив, що Росія завжди використовувала постачання газу як інструмент політичного тиску на Україну

Про це лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко в ефірі телеканалів «Прямий», 5 канал та Еспресо. TV під час телемарафону «Червоні лінії».

«Заберіть цей батіг для України з рук Путіна. Заберіть інструмент тиску на нашу країну. Переведіть газ у звичайний комерційний товар. Немає що там робити президентам», — сказав Петро Порошенко.

Він додав: «Як тільки ви починаєте розторговувати нашу незалежність, нашу безпеку ціною газу — ви приречені на поразку».

«Україна не продається. Українська незалежність не торгується. Українська армія не продається, українська мова, українська земля не продається ніяким комерсантам, тим більше ніякому Путіну. Це є „червона лінія“, яку точно перетинати неможливо», — заявив п’ятий президент України.

Він закликав всіх згадати, скільки разів Україна зазнавала нищівної поразки внаслідок додавання газу в політичний порядок денний.

Він нагадав, чому Чорноморський флот Росії з’явився в українському Севастополі. В 1996 році була заборгованість України за газ перед Російською Федерацію і вона змусила тодішнє керівництво нашої держави погодитись залишити базу ЧФ РФ ще на 25 років.

Петро Порошенко також нагадав і про «харківські угоди». «Що було їх природою? Газ. Ми мали дуже високі ціни на газ. Більше того, на весь світ Росія звинувачувала, що ми постійно крадемо цей газ. І для розрахунків за газ, для знижки були підписані ці ганебні зрадницькі «харківські угоди», — зауважив він.

П’ятий президент України зауважив, що у 2015 році росіяни «хотіли грати у ту саму гру» — восени «Газпром» припинив постачання газу до України. Він зазначив, що тоді дав команду провести переговори і перейти на закупівлю газу в європейських країнах та одночасно з цим готувати позови проти «Газпрому».

«Врешті-решт, навіть з економічної точки зору сьогодні ми маємо всі підстави говорити про те, що ми маємо юридичну позицію для позовів до РАО „Газпром“ на 15 млрд доларів», — зазначив Петро Порошенко.

Схожі новини