Передплата 2024 «Добрий господар»

"Нафтогаз" готовий отримувати газом 3 мільярди доларів боргу від "Газпрому" та згодний відкликати арбітражі: підсумки переговорів

  • 06.12.2019, 19:15
  • 1 159

НАК "Нафтогаз України" заявив про готовність отримувати газ із Росії в рахунок погашення 3 мільярдів гривень боргу "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це написав у Facebook виконавчий директор Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, заявивши, що «Нафтогаз» провів чергові переговори з «Газпромом» стосовно транзиту газу з 2020 року.

«Завершили черговий раунд переговорів з „Газпромом“ в контексті тристоронніх переговорів щодо транзиту газу», — написав він.

За його словами, Європейська комісія попросила сторони обговорити врегулювання питань минулого та поточного Стокгольмського арбітражу, оскільки «Газпром» включив це в «пакет» для переговорів з транзиту.

«Саме це ми й зробили. Наша позиція з цього питання є публічною. Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що ми готові розглядати можливість отримати газ від „Газпрому“ в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу (3 мільярди доларів)», — зазначив він.

Вітренко заявив, що Україна також готова відкликати свій позов у новому арбітражі, якщо з «Газпромом» буде укладено довгостроковий контракт на транзит російського газу через нашу країну після 2020 року.

«Ми також готові відкликати свої позовні вимоги в новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і, якщо „Нафтогазу“ буде компенсовано невиконання „Газпромом“ своїх зобов'язань за поточними контрактами», — зазначив він.

Топ-менеджер «Нафтогазу» підкреслив, що наша країна займає конструктивну позицію, відповідно до рекомендації європейської сторони. «І тут, як ви самі бачите, у нас теж конструктивна позиція — покрийте витрати, навіть без економічних прибутків, і ми не будемо судитися. Тепер ми готові повертатися на тристоронні переговори й розповідати європейцям, як ми сумлінно обговорювали ці питання», — пояснив він.

У коментарях до розміщеного посту Вітренко відмовився коментувати реакцію «Газпрому» на озвучену пропозицію «Нафтогазу». «Ми не коментуємо їх позицію», — підкреслив він.

Схожі новини