Передплата 2024 ВЗ

У Відні стартували переговори про транзит газу між Газпромом, Нафтогазом та Оператором ГТС, — ЗМІ

  • 06.12.2019, 18:33
  • 511

У Відні проходять переговори між українською та російською сторонами про укладання нового договору на транзит російського газу через газотранспортну систему України. Переговори відбуваються на рівні компаній Нафтогаз, Газпром та Оператор ГТС України.

Про це повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак, передає Громадське з посиланням на російський «Интерфакс».

«(Переговори відбуваються) на рівні корпорацій. Газпром, Нафтогаз та Оператор ГТС України. Зараз вони обговорюють на корпоративному рівні ті питання, які на порядку денному», — повідомив Новак.

Зазначимо, що нові переговори у Відні раніше не анонсувалися. Водночас, це переговори на рівні корпорацій, а не на політичному рівні (рівні міністрів), тому за їхніми підсумками не очікується укладання та підписання контракту на транзит газу.

Раніше в російському уряді повідомляли, що зустріч щодо транзиту газу на політичному рівні щодо підписання нового контракту може відбутися після того, як її погодять у Нафтогазі, Газпромі та Операторі ГТС України. Зокрема, компанії мають обговорити основні технічні питання, необхідні для укладання контракту на транзит газу.

Напередодні міністр енергетики України Олексій Оржель зазначив, що Україна та Росія невдовзі можуть розпочати обговорювати деталі нової угоди про транзит газу, зокрема її термін, обсяги транзиту та тарифи на транзит.

Водночас українська сторона зазначає, що відновлення прямого постачання напряму залежить від погашення Газпромом своєї заборгованості за рішеннями Стокгольмського арбітражу на 3 мільярди доларів.

Новий раунд переговорів мав відбутися 5 грудня, однак цієї зустрічі не сталося. 13 грудня спливає останній термін, коли Україна та Росія можуть укласти довгостроковий контракт на транзит газу до Європи через українську ГТС, який діятиме з 1 січня 2020 року.

Зазначимо, що наразі між Україною та Росією тривають переговори про укладання нового договору на транзит газу через те, що чинний 10-річний договір, спливає 31 грудня 2019 року. Щороку транзит російського газу до Європи приносить Україні 3 мільярди доларів доходів — це більше, ніж витрати держави на імпорт газу.

Схожі новини