Передплата 2024 ВЗ

У найближчі вихідні президенти Росії та Білорусі можуть підписати угоду щодо інтеграції, - ЗМІ

  • 06.12.2019, 10:28
  • 647

Зараз Мінськ і Москва готують "дорожні карти" щодо реалізації договору про створення Союзної держави від 8 грудня 1999 року.

На майбутній зустрічі президентів Білорусі та Росії в найближчі вихідні Олександр Лукашенко і Володимир Путін повинні підписати угоду щодо інтеграції, повідомляє DT.UA з посиланням на ресурс tut.by.

Це налякало навіть найстійкіших прихильників дружби з Росією: люди вважають, що інтеграція в тому вигляді, в якому її пропонує Білорусі Росія, — це поглинання.

У соцмережах, пише ресурс, думки білорусів з цього приводу коливаються між панічними атаками — «8 грудня ми станемо частиною Росії?», прагматичними питаннями — «А куди йти міняти паспорт на російський?» і категоричними настроями — «Не хочу до складу Росії».

Білорусів намагаються переконати, що проект життєздатний і корисний для країни.

Як вже повідомлялося, під час звернення до депутатів палати представників і членів Ради Республіки Національного зборів шостого і сьомого скликань Олександр Лукашенко торкнувся і питання інтеграції з Росією.

Лукашенко сказав парламентаріям, що незважаючи на те, що підготовка до інтеграції з Росією вже йде, суверенітет Білорусі ніхто не порушить, не пояснюючи при цьому, як при цьому будуть виглядати взаємини двох країн, і що входить у поняття інтеграції.

«Ми ніколи не збиралися і не збираємося входити до складу будь-якої держави, навіть братньої Росії», — сказав Лукашенко і, зазвичай, емоційно прокоментував свої слова:

«Запам'ятайте! Я не пацан, який відпрацював 3−4-5 років президентом. Мені вистачило — ось так. І я не хочу перекреслити все те, що я зробив разом з вами, з народом — створив суверенну, незалежну державу, щоб це зараз вкласти в якийсь ящик з хрестом нагорі і кудись викинути або комусь передати? При мені цього не буде ніколи», — заявив Олександр Лукашенко.

Він додав, що якщо ніхто не претендує, ніхто не збирається захоплювати нас, то навіщо самим це добро — незалежність і суверенітет — комусь нести і віддавати: «Нам в історії вистачило вже цих нагайки, личаків, лихоліття».

Лукашенко пообіцяв, що поки не буде ні спільного парламенту, ні інших змін. При цьому президент Білорусі підкреслив, що очікує протестів з боку опозиції (яку він назвав «п'ятою колонкою»).

На тлі всіх майбутніх змін глава Білорусі призначив керівником Адміністрації президента колишнього першого заступника голови КДБ генерал-майора Ігоря Сергієнка.

6 вересня прем'єр-міністри Росії і Білорусі Дмитро Медведєв і Сергій Румас погодили деталі програми максимальної економічної інтеграції обох країн, що можна розцінювати як крок до створення конфедерації країн.

За даними досліджень 2019 року, майже 50% громадян Білорусі вважають, що їхня країна повинна бути незалежною державою, яка має партнерські стосунки з Росією.

Детальніше про можливе поглинання Білорусі Росією читайте в статті Юрія Смілянського «Оманлива „вигода“ Союзної держави» у тижневику «Дзеркало тижня. Україна».

Схожі новини