Передплата 2024 «Добрий господар»

Зеленський може відгородитися від Донбасу стіною, якщо будуть провалені переговори у "нормандському форматі"

  • 05.12.2019, 16:58
  • 522

Україна може відгородитися стіною від непідконтрольної частини окупованого Донбасу, якщо будуть провалені переговори у "нормандському форматі"

Про це під час виступу у Chatham House в Лондоні (Великобританія) заявив помічник президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак, передає OBOZREVATEL.

«Президент їде в Париж із чіткою позицією. Україна зробить все від нас залежне для того, щоб домогтися припинення війни і настання миру дипломатичним шляхом. Але у нас є план Б. Якщо ми не побачимо сьогодні готовності з боку Росії йти до мирного процесу, до виконання Мінських домовленостей, з чітко визначеним терміном, то будемо тоді не у фігуральному плані будувати стіну і жити далі», — сказав Єрмак.

З його слів, Україна може перейняти досвід Ізраїлю, коли країна живе у форматі замороженого конфлікту.

«Але я хочу сказати, що ми їдемо з вірою і бажанням домовитися», — наголосив Єрмак.

акож помічник Зеленського додав, що на «нормандському саміті» обговорюватимуть припинення вогню і обмін полоненими.

«Ми їдемо в Париж, відчуваючи повну підтримку наших партнерів, а також наших партнерів з боку Великобританії, США, ЄС, Канади. Тому, сидячи за столом переговорів, ми будемо відчувати, що мільйони в багатьох країнах чекають на завершення війни в Україні та довгоочікуваного миру. Останні кілька тижнів ми проводимо постійні консультації з нашими партнерами, тому можу запевнити, що у нас є узгоджена позиція і повна підтримка… Ми не зупинимося, поки кожен українець не повернеться додому», — повідомив Єрмак.

Крім того, Єрмак заявив, що місцеві вибори на окупованій території Донбасу можуть відбутися восени 2020 року, коли в Україні відбуватимуться чергові місцеві вибори.

На цю заяву помічника Зеленського, в «ЛНР» відповіли, що таким чином, Київ хоче «загострити атмосферу перед самітом».

«Спочатку необхідно домовитися про наповнення „особливого статусу“, повноваження депутатів і керівників в його рамках, а вже потім вирішувати, як обирати і кого обирати», — обурювався так званий представник «ЛНР» в підгрупі з політичного врегулювання Руслан Мірошник, передає РІА «Новини».

При цьому Єрмак додав, що вони розглядають можливість внесення змін до Конституції про особливий статус Донбасу після «нормандської зустрічі».

Схожі новини