Передплата 2024 «Добра кухня»

Новорічна оренда квартир: хто у листопаді не встиг, той утридорога переплачує

Послуга бронювання квартир за рік до новорічних свят неабияк популярна

Напередодні Нового року у туристичному місті Лева пожвавлюється ринок оренди житла. Щоб зекономити на оренді квартири в центрі Львова, потрібно бронювати квадратні метри заздалегідь — із жовтня-листопада. Ріелтори кажуть, бронювати квартиру у грудні теж можна, але в такому випадку влетиш у копійку (на 40% дорожче) і отримаєш кімнату з гіршими умовами. Експерти аналітичного центру DOM. RIA повідомили, у листопаді кількість зарезервованих квартир у Львові склала 20%, а будинків — 15%. Ціни подорожчали удвічі, а деякі пропозиції — утричі.

Оренда однокімнатної квартири у не святковий період коштує плюс-мінус 555 грн. за добу, а в період з 29 грудня по 1 січня — тисячу-півтори. І це вартість простенького помешкання із не найкращим ремонтом. Хороші однокімнатні квартири з євроремонтом в центрі (площа Ринок-проспект Свободи) сягають і ста доларів за добу.

За двокімнатну у міжсезоння просять 760 грн., а на свята у ціннику «намалюють» до 2 тисячі 200 грн. Львівські трикімнатні квартири на добу будуть коштувати від двох до трьох тисяч гривень.

Популярним стає, кажуть експерти, раннє бронювання квартир для святкування нового року та Різдвяних свят (аж за рік!). Відзначивши новорічні свята, люди відразу резервують той же будинок або квартиру на наступний раз. У 2019 кількість таких резервів зросла до 5−6%. Це удвічі більше, ніж за попередній період. Власники беруть аванс за таку послугу — половину суми за повну добу проживання. Решту треба доплатити при поселенні.

«Напередодні Нового року туристи обирають квартири саме в центрі, ніхто не хоче жити на периферії. Орендують у віддалених районах лише в тому разі, якщо там мешкають друзі чи родичі, — розповіла „ВЗ“ ріелтор Олена Міщанчук. — Деякі власники помешкань надають святковим квартирантам додаткові послуги — прибирання (300−400 гривень), приготування сніданку (від 400 гривень), трансфер із вокзалу — від 200 гривень. Якщо це постійний клієнт, то вартість трансферу може бути включена у ціну проживання чи надаватися як бонус».

Ріелтор пояснила, чому туристам варто поквапитися із бронюванням житла на новорічні свята, і чому ціна не надто комфортна. «Житло дорожчає, зокрема, через те, що номери у тризіркових готелях уже давно заброньовані і ще дорожчі, ніж квартири подобово. Знайти вільну кімнатку в бюджетному хостелі також складно», — підсумувала Олена Міщанчук

Схожі новини