Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відома польська режисерка Аґнєшка Голланд особисто представила свій фільм про Голодомор «Ціна правди» в Україні

«В Україні голод мав найбільш абсурдну природу», - вважає мисткиня

Драма «Ціна правди» — це іс­торія про британського жур­наліста Ґаррета Джонса, який відвідав Україну у 1933 році. Він один із перших розповів правду про Голодомор і сталінські репре­сії, описуючи у своїх публікаціях жах, який бачив на власні очі.

«Ціна правди» — спільний проєкт України, Польщі і Великої Брита­нії з бюджетом 8,3 мільйона євро (українська частка близько 19%). Саундтрек до фільму написала і виконала Джамала. Постановкою картини займалася Аґнєшка Гол­ланд, фільми якої «Європа, Євро­па» і «У темряві» були номіновані на «Оскар». Чому у фільмі «Ціна прав­ди» Аґнєшка Голланд зробила ак­цент саме на голоді в Україні? Адже Ґаррет Джонс згадував і про голод у Росії? За словами польської ре­жисерки, Ґаррет Джонс подорожу­вав Україною, він прагнув поїхати саме туди, бо його мама колись викладала англійську мову в Доне­цьку (тоді Юзівка, потім Сталіно).

«Хоч він і зазначав, що голод був на інших територіях, в Україні голод мав найбільш абсурдну при­роду, — сказала пані Голланд після презентації фільму. — В інших ре­гіонах можна було пояснити, що голод стався з якихось природних причин. А в Україні, яка знаменита своїми родючими чорноземами, було абсолютно очевидно, що го­лод створений штучно.

Аґнєшка Голланд
Аґнєшка Голланд

Річ у тім, що Голокост у моїй іс­торії мав більш персональний ха­рактер. В інших своїх фільмах я говорила про долю певних жертв цього явища. А в картині про Ґар­рета Джонса ми вирішили дати трохи ширший контекст. Тому що історична механіка Голокосту відо­ма, добре вивчена. І у всьому світі це прийнятий факт. А з іншого боку, про злочини, процеси, які відбува­лися під час Голодомору, менше говориться, серед іншого і через те, що і тоді, і зараз на ці злочини якось закривали очі, це вважалося прийнятним, і вони менше зараз присутні в людській свідомості".