Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Ринок землі має передбачати конкретні механізми захисту селян, громади і державних інтересів", - Павленко

  • 04.12.2019, 18:15
  • 517

Закон, яким буде регламентуватись запуск ринку сільськогосподарських земель, має передбачати конкретні механізми захисту землі, селян, держави, а також інтересів громади. Фракція «Європейська Солідарність» подала поправки до цього законопроекту і наполягає на їх врахуванні. Про це сказав народний депутат України Ростислав Павленко під час парламентських слухань на тему «Земельна реформа: вітчизняна модель обігу земель сільськогосподарського призначення»

«Ми не маємо права довіряти сільськогосподарську землю силам хаосу, сподіваючись, що „якось воно буде“, якось ринок все вирішить. Є досвід інших країн, коли перед запровадженням ринку землі було закладено дуже конкретні механізми захисту селян, держави, землі і захисту громади», — підкреслив Ростислав Павленко.

«Ми не маємо права порушити інтереси селянина. Ми не маємо права поставити під загрозу українську землю, її якість і перспективу України, яка пов’язана із землею та її обробкою. Ми не маємо права поставити під загрозу інтереси громади, щоб вона опинилася перед ризиком того, що її бюджет втрачатиме», — також наголосив він.

За словами депутата, обговорення цього закону — це найважливіша дискусія України. «Бо земля для українців — це завжди більше, ніж товар, більше, ніж те, що можна купити і продати, тому до землі має бути особливе ставлення», — зауважив він.

«Ми всі чуємо про ринок землі, але ми не маємо права допустити базару. Ми не маємо права допустити, коли холдинги чи іноземці за безцінь скуповуватимуть українську землю», — зазначив Ростислав Павленко.

Депутат підкреслив, що ринок землі існує майже в усіх країнах, але це найбільш ретельно регульоване питання, де застерігаються інтереси селян, фермерів, людей, які працюють на землі, інтереси держави та громади.

Він також підкреслив, що важливим є визначення мінімальної ціни землі, створення Земельного банку для підтримки фермерів, встановлення високого реєстраційного збору для забезпечення інтересів громади.

За його словами, також має бути обов’язково передбачений захист української землі з точки зору збереження її якості.

«Також має бути обмеження можливості концентрації земель в одних руках», — зазначив Ростислав Павленко.

На жаль, всі ці умови не враховані у законопроекті, який пропонує ухвалити монобільшість, — застерігає Ростислав Павленко. «Ми чуємо якісь загальні речі і загальні міркування», — зазначив він.

Депутат наголосив на важливості отримати від влади конкретні відповіді на поставлені питання. «Без цього запровадження того, що влада називає ринком землі, категорично неприпустиме», — підкреслив він.

Схожі новини