Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені розповіли про простий спосіб дізнатися про тривалість життя

  • 03.12.2019, 20:33
  • 846

Дослідники проаналізували дані понад 31 тисячі людей та виявили стійкий взаємозв'язок між рівнем лімфоцитів і смертністю

Вчені визначили три головні показники аналізу крові, за якими можна оцінювати загальний стан здоров'я людини та її перспективи дожити до похилого віку. Результати дослідження опубліковані у журналі JAMA Network Open.

Американські дослідники з'ясували, що клінічні показники імунного статусу та запалення можуть розглядатися як загальні індикатори життєстійкості організму.

Вчені проаналізували дані понад 31 тисячі людей і виявили стійкий взаємозв'язок між рівнем лімфоцитів і смертністю. Цей зв'язок не залежить від віку, інших імунних маркерів крові та додаткових факторів ризику.

«Ми доклали багато зусиль, щоб розробити нові біомаркери для виявлення людей з найбільшим ризиком смерті й хвороб, і запропонували дуже прагматичний підхід — оцінювати кількість лейкоцитів у крові пацієнта», — розповіли дослідники.

Зв'язок зі зниженням виживаності проявлявся особливо яскраво, коли низькі рівні лімфоцитів поєднувалися з іншими аномальними показниками у крові — шириною розподілу еритроцитів, що вказує на здатність організму виробляти й підтримувати здорову популяцію еритроцитів, та рівнем С-реактивного білка як індикатора запалення.

Поєднання всіх трьох показників дозволило дослідникам побудувати так званий профіль ризику смертності пацієнта.

Схожі новини