Передплата 2024 «Добра кухня»

Верховна Рада скасувала державну монополію на виробництво спитру

  • 03.12.2019, 19:14
  • 577

Закон вводиться в дію з 1 липня 2020 року

Верховна Рада України прийняла закон про лібералізацію у сфері виробництва спирту та скасування державної монополії на спиртову галузь.

Як передає УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту в другому читанні і в цілому проголосували 284 депутати за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як повідомив із трибуни голова Комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, всі правки до другого читання були враховані.

«Ми внесли кілька надзвичайно важливих уточнень, які забезпечують прозоре виробництво спирту — це поправка про цілодобове відеоспостереження. Також врахована поправка про захист внутрішніх виробників, тобто про обмеження імпорту», — сказав він.

Згідно з пояснювальною запискою, даний документ з 1 січня 2020 року скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні. Зокрема, буде надана можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт, у тому числі на експорт, за наявності відповідної ліцензії. Обов'язкова умова для отримання ліцензії — встановлення цілодобового спостереження за місцем виробництва.

Водночас, закон запроваджує обмеження на імпорт спирту до 1 січня 2024 року — імпортувати зможуть тільки уповноважені Кабінетом міністрів державні підприємства. Імпорт буде здійснюватися за ліцензіэю і не може перевищувати 10% обсягу виробництва спирту на підприємстві.

Крім того, згідно із законом, виготовляти алкогольні напої для реалізації на території України до 1 січня 2024 року можна буде зі спирту, який має статус українського товару відповідно до Митного кодексу.

Також закон до 1 липня 2021 року вводить зобов'язання щодо збереження робочих місць у розмірі 70% від штату на підприємствах, які підлягають приватизації. Закон набуває чинності з наступного дня після опублікування і вводиться в дію з 1 липня 2020 року.

Схожі новини