Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеркаль заявила, що Єрмак знав про затримання військової допомоги США ще в липні і просив "мовчати"

  • 03.12.2019, 18:12
  • 673

Ексзаступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль заявила, що офіційний Київ знав про утримання Білим домом військової допомоги і намагався приховати це від громадськості

«У нас була ця інформація. Було згадано про деякі проблеми», — сказала вона в інтерв'ю The New York Times, передає Еспресо

За її словами, вона дізналася про затримання американської допомоги з дипломатичної телеграми, отриманої від посольства України у Вашингтоні. Вона не змогла згадати точну дату, зазначивши лише, що її прислали до 30 липня, через кілька днів після скандальної телефонної розмови президента США Дональда Трампа з Володимиром Зеленським.

Офіс президента України також отримав телеграму з посольства у Вашингтоні: «Ми отримали її одночасно», — сказала вона.

Зеркаль першою серед українських високопоставлених чиновників визнала, що уряд України знав про блокування надання військової допомоги в той час, коли американські дипломати вимагали від Зеленського публічно заявити про початок політично мотивованого розслідування проти опонентів Трампа.

Ексзаступник голови МЗС України наголосила, що після початку розслідування Палати представників США у справі про імпічмент Трампа, офіс Зеленського спробував приховати інформацію, яка могла б нашкодити Трампові.

На зустрічі у вересні, за словами Зеркаль, помічник Зеленського Андрій Єрмак сказав їй «мовчати» і уникати коментарів у ЗМІ на будь-яку тему.

«Його головним посланням було мовчати, не коментувати без дозволу», — сказала Зеркаль.

Вона додала, що МЗС України скасувало її візит до Вашингтона в жовтні, де вона планувала обговорити з представниками Конгресу США питання, пов’язані з розслідуванням щодо імпічменту.

У прес-службі Зеленського не відповіли на запит NYT на заяву Зеркаль про те, що уряд знав про утримання допомоги і про причини скасування її поїздки до США.

Схожі новини