Передплата 2024 ВЗ

Помер головний художник театру ім. Марії Заньковецької Мирон Кипріян

  • 03.12.2019, 16:52
  • 819

За весь період своєї праці в театрі Мирон Кипріян оформив понад 350 вистав, серед яких 200 – на сцені театру ім. М. Заньковецької

Про це повідомили актори та адміністрація театру, передає Гал-інфо

Адміністрація театру з великим смутком повідомляє про смерть Мирона Кипріяна, головного художника театру ім. М. Заньковецької, народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка, лауреата премії імені В. Клеха (США).

До Заньківчанської родини долучився ще далекого 1957 р., як художник-постановник Театру ім. М. Заньковецької, а з 1963 р. — обіймав посаду головного художника театру.

Національну премію України ім. Т. Шевченка художник отримав 1978 року разом з М. Зарудним, С. Данченком, Н. Доценко, В. Максименком, Ф. Стригуном за виставу «Тил» Миколи Зарудного у Львівському українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької.

За плечима у Мирона Володимировича співпраця із знаковими постатями українського театру ХХ ст.: режисерами А. Ротенштейном, Б. Тягном, О. Ріпком, С. Данченком, Ф. Стригуном.

Його роботи стали не лише етапними у відкритті нової театральної стилістики, а й спрогнозували хід історичної та наукової думки.

«Коли я працюю над виставою, то не дивлюся фотографій з попередніх інсценізацій і не читаю рецензій. Я читаю п’єсу. Процес мого мислення спрямований на пошук візуального, образного вирішення тієї ідеї, яку я повинен перенести на сцену, але вже у пластичній формі. Сценографія — це режисура в пластиці», — Мирон Кипріян.

Висловлюємо співчуття всім, хто був особисто знайомий з митцем.

Деталі та дату чину поховання повідомимо додатково.

Схожі новини