Передплата 2024 «Добра кухня»

“Застава не відповідає реаліям часу”, Андрій Садовий прокоментував апеляцію

Міський голова Львова подав апеляцію на рішення Антикорупційного суду

Уже другий тиждень триває епопея щодо корупційних зловживань міського голови Львова Андрія Садового у проекті будівництва індустріального парку у Рясному. Садовий подав апеляцію на рішення Вищого антикорупційного суду України — не згідний із заставою у сумі півтора мільйона гривень. Хоча феміда зробила йому неабияку «знижку», — прокурори САП просили 50 мільйонів гривень застави (без тримання під вартою).

«Ми подали апеляцію. Це рішення не було складним, бо за весь час роботи міським головою, я не раз переконався, що за справедливість треба боротись. Успішний Львів завжди буде комусь кісткою в горлі. Але нам своє робити», — написав Садовий на своїй сторінці у Facebook.

Каже, хоча під час засідання суду вимоги антикорупційної прокуратури були в 50 разів зменшені, але все одно застава не відповідає реаліям часу. «Тому я подав апеляцію, вона належним чином зареєстрована. Буду очікувати наступне рішення апеляційного суду».

Як сказав Андрій Садовий для «ВЗ», вимагатиме, аби суд взагалі скасував йому будь-який запобіжний захід, оскільки він є публічною особою і добре співпрацює зі слідством. «Аргументи, які наводить Спеціалізована антикорупційна прокуратура — нікчемні, — каже він. — Це підтверджують документи, які також є у матеріалах справи. Компанія „СТР“ виборола право збудувати індустріальний парк на публічному конкурсі, переказали у бюджет Львова 52 мільйони гривень. Питання про оцінку землі мерія не приймає, а незалежні оцінювачі, потім — експертизи. Жодна з ухвал, яка стосується цих процесів, не скасована і ніким не оскаржена».

Тим часом, до Львівської міської ради надійшов лист від інвестора — компанії «СТР», яка планувала звести у Рясному індустріальний парк. «Представники компанії звертаються до нас, президента України та прем’єра про захист іноземних інвестицій. Хочуть зробити у Львові 3 тисячі робочих місць і просять, щоб їм не заважали. Найкраща допомога бізнесу — не заважати, — продовжує розмову Андрій Садовий. — Блокування роботи великого інвестора триває вже 3,5 роки. Через це країна недоотримала орієнтовно 150 мільйонів гривень податків, а мешканці — тисячі робочих місць із європейським рівнем заробітної плати».

На засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради проголосували за звернення до президента України, прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради України та Генерального прокурора України. Просять захисту інвесторів, які через блокування влади не можуть реалізовувати у Львові свої проєкти. Також мерія Львова звернеться до послів інших держав щодо захисту інвестиційних прав в Україні та ситуації з компанією «СТР».

«Звернемося до послів країн „Великої сімки“, Нідерландів, щоб поінформувати, яка ситуація склалася у зв’язку з діями Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Багато з тих компаній, яких представляють країни „Великої сімки“ занепокоєні. Я б хотів, щоб люди розуміли, який інвестиційний клімат є у Львові, і які дії мають бути вжиті на державному рівні», — додав заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з кількома юристами, аби дізнатися, чи може Садовий домогтися через апеляцію скасування застави, і на які юридичні важелі тиснутиме під час засідання. Деякі правники вважають, що йому навряд вдасться «обнулити» заставу, оскільки від фінансових оборудок міська скарбниця недоотримала 93 мільйони гривень. Як правило, в антикорупційних справах спецпрокурори вимагають заставу не меншу, ніж сума збитків, завданих державі.

З досьє «ВЗ»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила підозру Андрію Садовому. Його звинувачують у фінансових махінаціях щодо будівництва у Рясному індустріального парку. Спецпрокурори мають зауваження до вартості землі, яку продано інвестору, вважають, що ринкова ціна значно перевищує 54 мільйони гривень.

Схожі новини