Передплата 2024 «Добра кухня»

Європейська Федерація Журналістів закликала уряд України стати на захист українських видавців

Найбільша журналістська організація Європи – Європейська федерація журналістів – звернулася до українського Уряду із закликом підтримати друковану пресу, що перебуває в Україні у глибокій кризі.

Про це повідомив головна Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй сторінці у Facebook.

У ЄФЖ наголошують на підтримці зусиль Національної спілки журналістів України відстоювати інтереси видавців у конфлікті з національним поштовим оператором, — пише Сергій Томіленко.

У спеціальному релізі на сайті ЄФЖ генеральний секретар Європейської Федерації Журналістів (ЄФЖ) Рікардо Гутьєррес наголошує: «Різноманітність видів засобів масової інформації є одним із ключових принципів свободи вираження поглядів. Держава повинна створювати однаково комфортні умови для функціонування кожного з них. ЄФЖ підтримує цю ініціативу Національної спілки журналістів України та закликає уряд України допомогти вирішити проблему, яка виникла між видавцями та національним оператором поштового зв’язку «Укрпошта».

Українські журналісти та видавці спільно закликали уряд України негайно вирішити проблем стрімкого зниження тиражу газет на Всеукраїнській нараді редакторів друкованих ЗМІ, яка проходила 21 листопада 2019 року у Києві. Цей захід був організований за ініціативою члена ЄФЖ Національної спілки журналістів України. Нарада мала на меті знайти методи вирішення критичної ситуації, яка склалася в даний момент з друкованими ЗМІ, що також підтверджується нещодавньою заявою двох відомих українських газет — «Сегодня» і «Дзеркало тижня» про відмову від своїх друкованих версії та переходу виключно на діяльність в Інтернеті.

Учасники скаржилися на систематичне підвищення тарифів українським національним оператором поштового зв’язку «Укрпошта» та незадовільну якість та оперативність такої доставки. Як результат, тисячі українців мають труднощі з доступом до газет, зокрема в селах, де вони часом є єдиним надійним джерелом інформації.

«Ключовий фактор скорочення тиражів — це агресивна політика Укрпошти, а не втрата інтересу до друкованих видань. Адже в регіонах є населені пункти, які взагалі не мають інтернет-покриття», — відзначає голова НСЖУ Сергій Томіленко.

В нараді також взяли участь голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Нестор Шуфрич та народна депутатка від партії «Слуга народу», член комітету Верховної Ради з питань свободи слова Тетяна Циба, голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Нестор Шуфрич наголосив на необхідності підтримки українських видавців та пообіцяв організувати спеціальну зустріч у парламенті з представниками профільних комітетів, уряду, керівництва «Укрпошти», видавцями та НСЖУ для вирішення цього питання.

Європейська федерація журналістів є найбільшою жуналістською організацією Європи, яка представляє 320 000 журналістів, об’єднаних у 72 журналістські організації в 45 країнах. ЄФЖ визнана Європейським Союзом та Радою Європи як авторитетна інституція, що представляє журналістів Європи. Штаб-квартира ЄФЖ розташована у Брюсселі.

Схожі новини