Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З початку року в Україні зафіксували понад 13 тисяч випадків ВІЛ-інфекції та понад 6 тисяч випадків СНІДу, — МОЗ

  • 02.12.2019, 14:57
  • 668

За 10 місяців 2019 року в Україні зафіксували понад 13 тисяч випадків ВІЛ-інфекції, понад 6 тисяч випадків СНІДу та майже 2,5 тисячі смертей, зумовлених СНІДом.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Станом на 1 жовтня під медичним наглядом перебуває 136 тисяч ВІЛ-інфікованих громадян України.

У Центрі громадського здоров’я відзначили, що рівень поширеності ВІЛ серед української молоді віком 15−24 роки поступово знижується, що може свідчити про ефективність профілактичних заходів і стабілізацію епідемічної ситуації щодо ВІЛ-інфекції.

Найпоширенішим шляхом зараження ВІЛ-інфекцією в Україні залишається незахищений секс.

У МОЗ запевняють, що Україна забезпечена всіма новітніми препаратами для лікування ВІЛ. Загалом Україна має препарати для лікування 152-х тисяч ВІЛ-позитивних людей. Також у відомстві нагадали, що вчасне діагностування ВІЛ та початок лікування гарантує довге повноцінне життя.

Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Цю послугу наразі можуть надавати усі заклади охорони здоров’я первинної ланки та близько тисячі вторинної й третинної.

27 листопада уряд ухвалив Державну стратегію протидії ВІЛ-інфекції та СНІДу. Одним з її акцентів є удосконалення системи ефективного виявлення ВІЛ. Цього планують досягнути завдяки розширенню мережі закладів, де можна протестуватися. Також доступ до нових препаратів антивірусної терапії буде забезпечений одразу після встановлення діагнозу. Антиретровірусну терапію зможуть отримувати усі, хто цього потребує.

Схожі новини