Передплата 2024 «Добрий господар»

Чотири роки тому наша команда знешкодила "газову зброю" Путіна проти України, - Порошенко

  • 02.12.2019, 09:25
  • 694

Газ завжди був в руках російської влади зброєю зовнішньополітичної боротьби. І українські можновладці довгі десятиліття не могли протистояти цій зброї. Лише після 2014 року команда Петра Порошенка змогла забезпечити справжню енергетичну незалежність України.

Але зараз Кремль хоче знову повернути Україну на «газову голку». Про це лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент України розповів під час виступу перед учасниками молодіжного форуму ВГО «Солідарна Молодь», передає пресслужба партії.

«Це були мої директиви, я сказав, що ми побудуємо систему, щоб раз і назавжди зняти Україну з „газової голки“. Ми були першими, хто сказав — ми обійдемся без російського газу. І чотири роки ми вчили країну, як жити без російського газу», — наголосив Порошенко.

Він розповів, що завдяки активним переговорам з європейськими партнерами відбулася демонополізація газового ринку. «І сьогодні купуй де хочеш. Це було проведено настільки успішно, що вже в квітні Путін подзвонив і запропонував купити газ. Але цього не буде — бо газ використовується як інструмент політичного тиску на нашу державу», — зазначив Петро Порошенко.

Він також нагадав, що завдяки його директивам Україна подала міжнародні позови проти РАО «Газпром» і виграла у Стокгольмському арбітражі. А сьогодні Росія пропонує новій владі під час газових перегорів відмовитись від усіх позовних претензій і знову нав’язати свою «газову кабалу», — застерігає Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» переконаний, що тільки тверда позиція України і захист національних інтересів на міжнародному рівні — і в судах, і під час газових переговорів, і тим паче у нормандському форматі — буде головним аргументом для наших міжнародних партнерів. Саме тому команда «Європейської Солідарності» проводить величезну кількість міжнародних зустрічей та візитів, зміцнюючи коаліцію на захист України.

«В жодному разі не допустити зняття санкцій з Росії, якщо вона не виведе свої війська і не звільнить українську землю. За останні півроку солідарність з Україною значним чином ослабла. Можна допомагати лише тим, хто сам прагне цієї солідарності. А якщо хтось боїться образити Путіна — передачею чіткої позиції щодо членства в НАТО чи
вітанням наших перших перемог в суді в ООН в Гаазі, у трибуналі в Гамбурзі, у Стокгольмі, — то таким допомагати дуже важко», — наголосив Порошенко.

Він також застеріг, що паралельно із наполегливими пропозиціями повернутися до прямих поставок газу російська влада передає й інші сигнали — зокрема, рішення щодо «кордону» так званої «ДНР» або заява глави Держдуми Р Ф Володіна про від’єднання цілих областей на Сході та Півдні нашої держави. Усе це елементи політичного тиску, і газ у кремлівському сценарії відіграє ключову роль, — переконаний Петро Порошенко.

Схожі новини