Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Жителі Венеції на референдумі вирішують питання автономії

  • 01.12.2019, 14:35
  • 532

В адміністративному центрі регіону Італії Венеції у неділю, 1 грудня, проходить референдум, на якому жителі вирішують, чи слід місту на воді отримати автономію і відокремитися від материкового промислового центру Местре.

Як повідомляє Громадське з посиланням на у The Guardian, влада робить все можливе, щоб забезпечити низьку явку.

За даними видання, на головному острові Венеції про референдум повідомляють на лише шести плакатах. А тих, хто вивісив транспаранти біля своїх будинків, агітуючи за незалежність, поліція оштрафувала за «виборчу пропаганду».

Проти референдуму, зокрема, виступає міський голова Венеції Луїджі Брюгнаро. Як повідомляють у ЗМІ, він пробував його заблокувати, попри обіцянку голосування у його виборчій кампанії 2015 року.

Брюгнаро закликав громадян скинути бюлетень, аргументуючи це тим, що «незалежність прийде до величезних витрат».

Венеція вже не вперше намагається від’єднатися від Местре. Референдум про автономію є п'ятим за останні 40 років — попередні чотири спроби відокремитись зазнали невдачі. Востаннє у 2003 році причиною стала низька явка, яка не досягла необхідного 50-відсоткового порогу.

Голосування проходить після найбільших повеней з 1966 року й на тлі зростання масового туризму та перенасичення міста на воді круїзними лайнерами.

Нагадаємо, у Венеції очікують чергового підняття рівня води до 1,6 метра над рівнем моря. У регіоні вже оголосили найвищий рівень небезпеки. Увечері 16 листопада «припливний пік», зафіксований у венеціанському кварталі Пунта-делла-Салюте, сягав 155 сантиметрів. Згодом вода швидко почала спускатися, але 17 листопада вона знову почала прибувати.

Схожі новини