Передплата 2024 «Добрий господар»

1.12.2019- Романа: стартує цикл новорічно-різдвяних свят

  • 01.12.2019, 09:58
  • 1 218

1 грудня — 335-й день року (336-й у високосні роки) у григоріанському календарі. До кінця року залишається 30 днів.

1 грудня День ангела відзначають: Роман, Платон.

У православній церкві 1 грудня вшановується пам’ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV столітті. Відомо, що Платон був братом мученика Антіоха — разом вони народилися в родині благочестивих християн і отримали відмінне виховання, після чого почали проповідували християнство буквально на початку своєї юності. А Роман тоді був дияконом у місті Кесарії і одного разу зустрів єпарха, що йшов на язичницьке свято. Тоді Роман став переконувати його відректися від віри, після чого той відмовився щось зробити і віддав проповідника великій кількості катувань.

З давніх-давен український народ шанує святого Романа як цілителя. Зараз існує жарт, що свято Романа розпочинає цикл новорічно-різдвяних свят. «Від Романа до Йордана» — кажуть у народі. Адже незабаром святкуватимуть іменини Андрія, Миколая, католицьке Різдво, Новий Рік…

Що святкують 1 грудня в Україні та світі

1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум щодо незалежності, на якому волевиявленням народу було підтверджено Акт проголошення незалежності України, ухвалений 24 серпня 1991 року Верховною Радою, за який тоді проголосували 346 народних депутатів.

День працівників прокуратури

України Органи прокуратури України відіграють важливу роль у дотриманні законодавства, захисту прав людини і громадянина, як і внесок працівників прокуратури у формування правової держави. Саме тому 1 грудня за Указом президента України від 02.11.2000 року № 1190/2000 було встановлено професійне свято — День працівників прокуратури.

Міжнародний день невропатолога

Лікар — професія найбільш затребувана. А лікар невропатолог популярний подвійно. Живий організм схильний втоми зважаючи розумових і фізичних навантажень. І якщо на неї не звертати уваги, може виникнути ряд проблем, що розвиваються в геометричній прогресії.

Міжнародний день невропатолога об’єднує людей всієї планети. І не тільки тих, хто страждає важкою недугою. У рамках свята в багатьох містах проводяться благодійні акції з отриманням безкоштовної консультації та подальших рекомендацій.

Друге Всенародне віче Революції Гідності та заворушення на вулиці Банковій

Після кривавого розгону студентів в ніч з 29 на 30-те листопада незадоволеність режимом Януковича досягла свого апогею в українському суспільстві. Цілий суботній день 30-го листопада активісти готувалися до Всенародного віча, яке було заплановане на наступний день — 1 грудня. Однак окружним адміністративним судом Києва, за позовом Київської міської державної адміністрації, були заборонені всі масові акції в центрі української столиці з 1 грудня 2013 до 7 січня 2014 року. Подібне рішення влада мотивувала тим, що масові акції протесту будуть заважати простим громадянам розважатися під час новорічно-різдвяних свят.

Але, незважаючи на заборону влади, величезна кількість людей зі всіх куточків України зібралася на Всенародне віче 1 грудня. За приблизними оцінками аналітиків, в той день висловити своє незадоволення тодішньою владою на вулиці Києва вийшло від 500 тисяч до 1 мільйона людей і це була наймасовіша акція протесту за всю історію незалежної України.

Що можна робити 1 грудня

1. По можливості, давайте жебракам милостиню, даруйте їм предмети побуду та одяг, який вам більше непотрібний.

2. Якщо ви давно мріяли про відпочинок, спокійно вирушайте в далеку дорогу. Ваші мандри будуть вдалими та щасливими.

Що не можна робити 1 грудня

1. Цього дня категорично забороняється сваритися, адже сварки можуть затягнутися на весь рік.

2. Постарайтеся ні на кого не злитися, стримуйте свої емоції та будьте доброзичливішими.

Народні прикмети на 1 грудня

Тепла погода на вулиці — зима теж буде теплою та м’якою, і навпаки.
Якщо дме сильний вітер, то взимку буде багато хуртовин та завірюх.
Якщо на Романа і Платона погода швидко змінюється, то зима взагалі буде мінливою.
Потрібно спостерігати за погодою 1 грудня вранці, вдень і ввечері — це дозволить дізнатися, якою буде погода в грудні, січні та лютому. Іржа на клямці — чекай негоди.
Кола навколо місяця — скоро буде мороз.

inlviv.in.ua

Схожі новини