Передплата 2024 «Добра кухня»

Двосторонні переговори з РФ по газу були запропоновані ЄС – джерела

Раунд переговорів з "Газпромом", який проходив без посередництва ЄС, був запропонований представниками Єврокомісії для розблокування переговорного процесу.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на два високопоставлених співрозмовника в уряді.

За словами одного із співрозмовників: «Тристоронні переговори досі були ускладнені тим, що у кожної з сторін є своя позиція. Тому представники ЄК запропонували нам провести раунд переговорів з РФ для розблокування переговорного процесу».

Зокрема, серед інших таку пропозицію озвучив віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович.

За його словами, двосторонні переговори дозволили розблокувати кілька проблемних питань: Росія відмовилася від нульового варіанту у газовому боргу та почала розмовляти про можливість довгострокового контракту, нехай і на строк менший, ніж на 10 років.

За словами іншого джерела в уряді, наступний раунд відбудеться в наступний вівторок чи четвер однак не відомо чи будуть розмови двосторонніми, чи за участю ЄС.

Інший співрозмовник стверджує: «Хочу наголосити, що ми не мали ніяких окремих двосторонніх газових переговорів з РФ. Ми маємо лише тристоронні переговори, в рамках яких ми і провели цей раунд.

Наша мета — досягти принципової угоди до 9 грудня, щоб залишити її в економічній площині, і не переводити в політичну".

Нагадаємо, 28 листопада російське міністерство енергетики повідомило про двосторонні переговори з українською стороною щодо газових питань.

За повідомленням російського міністерства, у Відні сторони обговорили російсько-українське співробітництво в газовій сфері — врегулювання взаємних претензій щодо виконання контрактів, умови транзиту російського газу в Європу з 2020 року, перспективи прямої покупки російського газу для споживачів України.

Схожі новини