Передплата 2024 «Добра кухня»

Луценко стверджує, що ринок спирту віддають «контролеру» часів Януковича, що переховується в РФ

  • 29.11.2019, 11:12
  • 624

Екснардеп Ігор Луценко стверджує, що пропонована модель «спиртової» реформи в Україні вигідна нелегальним гравцям

«Спиртова» реформа президента Володимира Зеленського зажене ринок алкоголю ще більше в тінь та сприятиме появі нових корупційних схем, зокрема, на імпорті іноземного спирту в Україну.

Про це у своєму блозі на сайті «Новое время» написав народний депутат Верховної Ради України VIII скликання Ігор Луценко, коментуючи президентський законопроект № 2300 про ліквідацію державної монополії «Укрспирту», передає Главком

Він уточнив, що проектом закону України пропонується дозволити імпорт іноземного спирту в Україну.

«Оскільки український спирт (а особливо — зі державних спиртзаводів, застарілих морально і фізично) коштує дорожче, ніж імпортний, то імпорт домінуватиме на ринку. А от за законопроектом, саме чиновники Кабміну, причому зовсім у непрозорий спосіб (адже відсутні будь-які критерії), будуть визначати, хто буде контролювати потік імпортного спирту. Таким чином, колективи бандитів, котрі раніше займалися нелегальним збутом вітчизняного спирту, просто пересядуть на спирт з-за кордону. Або навіть не пересядуть, а просто поміняють вивіски», — пояснив Луценко.

Екснардеп стверджує, що пропонована модель «спиртової» реформи в Україні вигідна нелегальним гравцям. У якості прикладу Луценко нагадав про так званого «контролера українського горілчаного ринку часів Януковича — Олексія Чеботарьова». Останній, за словами Луценка, після Революції Гідності втік до РФ, але зараз вже має вплив на більшість підприємств «Укрспирту».

«За моїми даними, той-таки напівлегендарний Чеба (Чеботарьов, — ред.) з колегами давно підготувався до такої „реформи“, і вже придбав декілька спиртових заводів у Молдові та Росії, щоб поставляти спирт в Україну через визначені його друзями у Кабміні держструктури», — пише Луценко.

Досить дивною є пропозиція наділити Кабінет міністрів України повноваженнями визначати перелік держпідприємств-імпортерів закордонного спирту, наголошує колишній депутат.

«Що завадить цим щасливим обраним імпортерам залити весь український ринок дешевим спиртом і знищити українське виробництво як явище?» — зазначив Луценко.

Він переконаний, що норму про відкриття українського ринку для імпортного спирту варто прибрати із проекту закону. «Натомість іншим законопроектом, при потребі, внести зміни у Митний кодекс, або знайти інший спосіб підтримати українського виробника — замість плодити нові корупційні теми», — пропонує Луценко.