Передплата 2024 «Добра кухня»

Напередодні “Чорної п’ятниці” феміда зробила «знижку» на заставу меру Львова

Замість 50 мільйонів гривень Садовий має сплатити мільйон, але подасть апеляцію.

Після дев’ятигодинного розгляду справи щодо зведення у Рясному індустріального парку, Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід міському голові Львова Андрію Садовому. Замість 50 мільйонів гривень, які вимагала Спеціалізована антикорупційна прокуратура, Садовому призначили заставу у сумі 1 млн. 56 тис. грн. Цю суму мер Львова має сплатити упродовж п’яти днів.

Нагадаємо, минулого тижня Спеціалізована антикорупційна прокуратура вручила підозру Андрію Садовому. Його звинувачують у фінансових махінаціях щодо будівництва у Рясному індустріального парку. Так, спецпрокурори мають зауваження до вартості землі, яку продано інвестору, вважають, що ринкова ціна значно перевищує 54 мільйони гривень.

Під час засідання, яке зібрало у залі аншлаг, прокурори Ольга Ярова та Вадим Сидоренко вимагали зобов’язати Садового здати закордонний паспорт і не змінювати постійного місця проживання, заборонити йому спілкуватись з в.о. директора департаменту містобудування Львівської міськради Сергієм Коровайником (у цій справі він є співучасником, бо теж візував документи на землю для індустріального парку) та свідками.

Андрій Садовий прокоментував на брифінгу рішення суду. Заявив, що подасть апеляцію, буде добиватися повної відмови вимог антикопупційної прокуратури та цілковитого звільнення від застави.

«Рішення суду не цілком відповідає здоровому глузду, — каже Садовий. — Я ним не задоволений і подаватиму на апеляцію. Проситиму, щоб не було ніякої застави. Хочу вірити, що апеляційний суд прийме рішення, з яким ми погодимось. Ми очікували, що прокуратурі буде повністю відмовлено в будь-якому забезпеченні. Ця справа немає жодного сенсу. Земля є власністю громади міста Львова, і жодного збитку державі не нанесено. Навпаки: є плюс у тому, що залучений інвестор, а 52 млн. грн. поступило у бюджет міста і сплачуються податки. Те, що ця справа є знаковою для держави, — це правда. До неї треба бути максимально уважними, висвітлювати з усіма деталями, бо йдеться про залучення інвестицій в нашу державу. Якщо ми хочемо мати зростання ВВП та успішну країну, то нам потрібні робочі місця».

Як сказав «ВЗ» юрист Тарас Подвірний, антикорупційний суд ухвалив для мера Львова доволі символічну заставу, зважаючи на те, що через земельні махінації мерії, міська скарбниця недоотримала 93 мільйони гривень. Як правило, в антикорупційних справах спецпрокурори вимагають заставу не меншу, ніж сума збитків завдана державі. Антикорупційний суд зменшив суму застави у п'ятдесят разів. «Не знаю, чим керувався суд, — дивується Тарас Подвірний. — На мою думку, суд надав Садовому хороші умови, аби він надалі міг вільно працювати мером Львова і не був затриманим. Садовий апелював, що не має змоги зібрати аж 50 мільйонів застави. Думаю, суд взяв до уваги і те, що на засіданні були нардепи і мер Києва Кличко, які мали можливість взяти на поруки Садового. Тому суд настільки пом'якшив вирок. Але Садовий і з цим незгідний, хоче довести, що представники правоохоронних органів ставляться до нього суб'єктивно».

Чи зможе Садовий виграти апеляцію, юрист не береться прогнозувати. Каже, спочатку потрібно вивчити повний текст рішення Антикорупційного суду, аби знати, які аргументи висуватиме міський голова Львова.

Схожі новини