Передплата 2024 «Добра кухня»

Перепис населення замінять на анонімний збір інформації: Дубілет розповів, як рахуватимуть українців

  • 28.11.2019, 12:14
  • 845

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет вважає, що на переписі населення, запланованому на 2020 рік, можна зекономити 2-3 мільярди гривень, використавши сучасні технології.

Про це Дубілет написав на своїй сторінці у Facebook.

«Хочу поділитися, як ми заощадимо в наступному році 2−3 млрд грн на переписі населення. Перепис населення України — один з моїх топ-20 проектів. Його проведення було заплановано на кінець наступного року, і в бюджеті на нього було передбачено 3.4 млрд грн», — написав він.

Високопосадовець зазначив, що перепис — це важливий захід, ось тільки на сьогодні його проведення в існуючому досі форматі — недозволена розкіш для України. Тому після багатьох зустрічей і дзвінків з різними потенційними користувачами і з огляду на терміновість запитів було вирішено провести т.зв. електронний перепис.

«Разом з фахівцями з математики і соціології ми проводимо його за таким алгоритмом.

1. Збираємо анонімну інформацію у мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташуванні.

2. Збираємо дані з реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Адже ці групи мають менше проникнення мобільних.

3. Проводимо «калібруючі» соціологічні опитування. Уточнюємо, скільки сім-карт припадає в середньому на одного українця в різних групах.

4. Вставляємо ці дані в математичну модель. У підсумку ми отримуємо досить точну модель того, скільки людей мешкає в яких населених пунктах. Ці дані будуть, можливо, більш точними, ніж від традиційного перепису, оскільки далеко не всі українці відкривають двері тим, хто проводить опитування", — поділився планами міністр.

Таким чином, зазначив Дубілет, «в бюджет 2020 ми знизили бюджет на перепис з 3.4 млрд грн до 1.4 млрд. А якщо все піде, як заплановано, думаю, потім ми зможемо заощадити ще під 1 млрд. Заощаджені гроші пішли на медицину та інші важливі програми. Ми плануємо оприлюднити результати нашого дослідження вже цього року».

Схожі новини