Передплата 2024 «Добрий господар»

Слабка сильна стать: чому в Україні чоловіки живуть на 10 років менше за жінок

  • 28.11.2019, 10:40
  • 904

В Україні чоловіки живуть менше жінок на 10 років.

Це загальносвітова тенденція, але саме в нашій країні різниця набуває величезних розмірів, ідеться в сюжеті ТСН.

Маска, тяжке дихання — нині він дихає концентрованим киснем під наглядом лікарів, а майже все доросле життя дихав димом. Стаж куріння — 40 років. На сьомому десятку пан Олександр у мільйонний раз повторював свій ранковий ритуал, як раптом серце дало збій. На знімках легені виявилися забиті смолою. Обструктивне захворювання дало ускладнення на серце, а тепер стенокардія загрожує інфарктом.

Курці самі собі вкорочують віку — констатують лікарі. «Скорочують життя, можна сказати, на 8−10 років», — вважають медики. За статистикою, чоловіки в Україні живуть до 67, а жінки до 77 — це при тому, що хлопчиків народжується завжди більше. Однак уже в 50 років на 10 панянок припадає 9 панів, у 60 — лише 7,5, а після 70 на 10 жінок залишається трохи більше 5: «У нас старість має жіноче обличчя. Розрив у нас між чоловіками і жінками 10 років. У розвинутих країн не більше 5, а в деяких країнах 3−4».

Головний чинник такого розриву — це спосіб життя. Чоловіки більше п'ють, курять, не звертаються до лікарів. І саме дружини або жінки можуть уплинути на те, щоби чоловіки йшли на профілактичні обстеження, особливо після 40 років. «З віком здатність компенсувати зменшується. Процес старіння розпочинається в 30, і збільшується, збільшується», — кажуть фахівці. Крім того, генетики давно помітили, що біологічно в чоловіків менший запас міцності.

Жінки мають дві Х-хромосоми, чоловіки — XY. Генетично саме чоловіки слабка стать, бо Х-хромосоми витриваліші, несуть більший запас генів і можуть пристосовуватися до хвороб. Якщо в організмі стається злам, одна Х-хромосома підстраховує іншу. У чоловіків такого запасного парашута немає, бо в Y-хромосомі мало генів, які забеспечують захист організму. Природу не те, щоб можна було надурити, однак чоловіки можуть на 30−40% збільшити тривалість життя, якщо відмовитись од поганих звичок і в своє життя залучити хоча б помірний спорт.

Пан Борис тому чудовий приклад. «73 роки, я прожив від Сталіна до Зеленського, уявляєте цю дистанцію», — каже він. На цій дистанції в нього з'явилося троє дітей, а в 69 він вирішив, що цього замало — і в пана Бориса народився син. «Найменшому зараз 4 роки», — радіє він. Із сином він робить зарядку щодня, а як той підросте — навчить його веслувати. Бо знайти компанію в 73 для цього хобі серед однолітків надзвичайно складно.

Пан Борис легко звалив 24-кілограмового човна на плече, опустив на воду і годину веслує Дніпром за будь-якої погоди. Він не курить, після роботи не заходить на чарочку і чітко знає свої пріоритети: «Головне — сауна, жінки, робота, тренування. Що ще треба». Щоправда, в його оточені майже не має тих, кому за 70 — усі молодші.

Схожі новини