Передплата 2024 «Добра кухня»

США висловили підтримку Україні напередодні саміту нормандської четвірки

  • 28.11.2019, 10:12
  • 361

Напередодні саміту нормандської четвірки Сполучені Штати Америки висловили підтримку Україні, а також пообіцяли продовжувати чинити тиск на Росію.

Про це повідомляє DT.UA.

«Сполучені Штати запевняють у своїй непохитній підтримці суверенітету і територіальної цілісності України напередодні зустрічі в нормандської форматі 9 грудня… Сполучені Штати працюватимуть із союзниками і партнерами, щоб і надалі змушувати Росію виконувати взяті на себе зобов'язання за мінським домовленостям і розпочати процес мирного відновлення повного суверенітету України над Донбасом», — йдеться в заяві Державного департаменту США, поширеній прес-службою американського посольства в Україні увечері в середу, 27 листопада.

У Держдепартаменті відзначили, що відновлення українського суверенітету над окупованим Донбасом могло б стати «першим кроком до повного відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води».

Американське зовнішньополітичне відомство відзначило зусилля президента України Володимира Зеленського, спрямовані на активізацію переговорного процесу.

«Протягом останніх тижнів… Зеленський робив обережні, але нелегкі кроки на шляху до миру і реформ, що включають: дипломатичні контакти для просування мирного процесу; сприяння розведенню сил уздовж лінії розмежування; зміцнення верховенства права; створення сприятливішого інвестиційного клімату; і впорядкування оборонного сектору України», — йдеться в заяві.

«США вітають України з запровадженням реформ, необхідних для її довгострокової безпеки та процвітання. Сполучені Штати підтримують Україну в тому, як вона рухається вперед на шляху до мирних переговорів», — підсумували в Держдепартаменті.

Як повідомлялося, Київ, Берлін, Париж і Москва підтвердили участь лідерів чотирьох держав у «нормандському» саміті 9 грудня в столиці Франції. За даними Le Figaro, метою саміту є «відкриття нової послідовності імплементації Мінських домовленостей».

Володимир Зеленський заявляв, що планує обговорити на переговорах звільнення заручників, відновлення контролю над кордоном, «строки припинення війни» та місцеві вибори в ОРДЛО. За словами міністра закордонних справ Вадима Пристайка, Україна розраховує на суттєвий прогрес у врегулюванні конфлікту.

У той же час, в Кремлі продовжують вимагати відведення ЗСУ по всій лінії фронту і надання окупованим територіям особливого статусу" на постійній основі. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявляв про підготовку якогось документа, на підписання якого за підсумками переговорів розраховує РФ.

Схожі новини