Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У кожній області України з’явиться госпітальний округ, - міністерка охорони здоров’я

  • 28.11.2019, 09:40
  • 576

Уряд на засіданні 27 листопада ухвалив рішення про створення у кожній області одного госпітального округу — для оптимізації мережі медичних закладів.

Про це в ефірі «Нині вже» на hromadske заявила міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Вона зазначила, що деякі області одразу вирішили робити один госпітальний округ на регіон, в інших об’єднувались декілька районів.

«Після досить довгих експертних і інших обговорень і рішень, у тому числі після погоджень з регіонами, було прийнято рішення, що все-таки найкращий спосіб — розглядати маршрут пацієнта, куди йому їхати, як направляти, яка є можливість організації всіх видів послуг, доступних для пацієнта, — це госпітальний округ на область», — сказала міністерка.

Скалецька зазначила, що це дозволить визначити маршрут пацієнта та «подивитись», як виглядатиме мережа закладів.

«І в такий спосіб ми будемо бачити, де нам ще потрібно доінвестувати на обладнання з певних державних програм. Наприклад, у нас заплановано в бюджеті на наступний рік зі спеціального фонду будівництво 25−30 сучасних приймальних відділень екстреної медичної допомоги з необхідним обладнанням і можливостями», — розповіла вона.

Міністерка уточнила, що МОЗ буде дивитись, де першочергово необхідно ці відділення створювати.

Процес створення госпітальних округів в Україні стартував у 2017 році, він покликаний оптимізувати кількість та якість державних медичних закладів та покращити систему медичного забезпечення країни.

Створення таких округів має впорядкувати медичну мережу, аби у пацієнта був гарантований доступ — фізичний і часовий — до якісної послуги з будь-якої сфери базової меддопомоги. Це має сприяти ефективній витраті державних коштів, щоби, наприклад, в районах не було лікарень з ідентичними функціями, і вони не простоювали порожніми.

Впорядкувати госпітальні округи мають за двома принципами: по-перше, має бути забезпечена доступність громадянина до якісної допомоги, по-друге, заклади, де надається ця допомога, повинні мати належне навантаження, аби підтримувати належну кваліфікацію медичних фахівців.