Передплата 2024 ВЗ

“Це ляпас не Садовому, а усій нашій команді”

Чимало нардепів готові взяти мера Львова на поруки. Кажуть, правоохоронці “шукають корупцію там, де її немає”  

У середу, 27 листопада, у Вищому антикорупційному суді України заслухали кримінальну справу міського голови Львова Андрія Садового. Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрює його у фінансових махінаціях щодо будівництва у Рясному індустріального парку. Зокрема спецпрокурори мають зауваження до вартості землі, яку продано інвестору, вважають, що ринкова ціна значно перевищує 54 мільйони гривень.

Прокурори САП вимагали в суді для Садового 50 мільйонів гривень застави, без тримання його під вартою. Крім Садового, у справі фігурує в.о. директора департаменту містобудування Львівської міської ради Сергій Коровайник, який теж візував документи на землю для майбутнього індустріального парку. Його обіцяють взяти на поруки кілька депутатів Львівської міської ради.

Мера Львова готові були взяти на поруки чимало теперішніх і колишніх нардепів, серед яких Павло Бакунець, Оксана Сироїд, Олег Березюк, Олег Лаврик, Сергій Кіраль. «Шукають корупцію там, де її немає. Це ляпас не Садовому, це ляпас усій нашій команді, — наголосив Бакунець.

Андрій Садовий постав перед Фемідою. Фото Христини Процак
Андрій Садовий постав перед Фемідою. Фото Христини Процак

Спеціалізована антикорупційна прокуратура також звернулася з позовом до Господарського суду Львівської області, в якому вимагає від львівської мерії розірвати угоду з компанією «CTP» щодо будівництва індустріального парку.

Політичний експерт Олексій Роговик каже, що в Україні є суспільний запит на покарання топ-корупціонерів, зокрема мерів великих обласних центрів. «Цей суспільний запит реалізують через правоохоронні органи, які й ініціюють гучні антикорупційні справи, — вважає Роговик. — Частково такі справи піднімають з архівів для того, щоб утримати рейтинг Зеленського, адже президент вимагає від правоохоронців результатів. Але часто правоохоронці не ведуть нових розслідувань, а беруть старі справи, які лежали в папках (справа про зведення індустріального парку у Львові, де фігурує Садовий, тягнеться з 2017 року, тоді його викликали на допит. — Авт.). Наприклад, справа проти Дубневича — теж не нова, її розслідували за часів президента Порошенка. Виникає питання — чому питання індустріального парку так гостро підняли саме зараз? Є підозри, що колись справу не рухали, бо були якісь „договірняки“… Очевидно, зараз Садовий має слабші політичні позиції, ніж раніше: через крах у президентській кампанії та програш „Самопомочі“ на парламентських виборах».

Роговик каже, антикорупційна справа проти мера Садового може мати зв'язок із майбутніми місцевими виборами: «Намагаються вдарити по репутації і рейтингу міського голови, щоб підвищити шанси суперників». Але, оскільки антикорупційні справи часто «розсипаються», історія з індустріальним парком, каже політичний експерт, іще може зіграти на користь Садового — галичани мають слабкість до політичних жертв. «На Львівщині нижчий рейтинг Зеленського, ніж в інших регіонах — каже Олексій Роговик. — Тож справа проти мера Львова може бути тут сприйнята як така, що влада Зеленського тисне на Садового».

Розгляд судової справи у Вищому антикорупційному суді триває

Схожі новини