Передплата 2024 ВЗ

Монетизація субсидій: як пільговикам отримати зекономлені кошти

  • 27.11.2019, 12:40
  • 2 198

З 1 жовтня в Україні почала діяти монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Принцип її дії такий: держава гарантовану пільгу виплачує отримувачу коштами - видає готівкою або переказує на рахунок в "Ощадбанку".

Як отримати готівку або кошти з безготівкового рахунку, йдеться у статті видання «Главком».

Одержувати на картку заощаджені кошти щомісяця зможуть тільки окремі відповідальні споживачі — ті, хто до 15 жовтня (дата офіційного старту опалювального сезону в Україні) встиг написати заяву в Управління соцзабезпечення щодо отримання компенсації готівкою та відкрити рахунок в одному з 38 уповноважених урядом банків.

Пільговик, який отримав на свій рахунок кошти від держави, сплачує за комуналку повну суму платіжки: отримана сума допомоги плюс частина власних коштів. Якщо після повного розрахунку з надавачами послуг у вас залишається якась сума, зекономлені кошти залишаються у вас.

Пільговикам, які не написали таку заяву необхідно чекати до 15 квітня 2020 року — дати закінчення опалювального сезону. Починаючи з цієї дати, впродовж місяця вони матимуть можливість подати в управління соцзахисту документи на отримання пільги у готівці. Доти ж доведеться задовольнятися безготівковою формою виплат.

Тим, хто отримує пільги у безготівковій формі, отримати зекономлене буде складніше.

По-перше, кошти можна буде отримати лише після закінчення опалювального сезону, насправді не раніше червня наступного року. Інформацію про суму зекономлених коштів ви отримаєте в смс-повідомленні від банку. По-друге, якщо у вас є власний рахунок в «Ощадбанку», то зекономлені кошти будуть перераховані вам на нього автоматично.

Якщо ж рахунку у цьому банку у вас немає, то до червня необхідно його відкрити. На рахунок у будь-якого іншого банку (навіть якщо він є у списку тих 38 уповноважених державою) ці кошти не надійдуть — на сьогодні для безготівкової форми виплати «Ощадбанк» є єдиною фінустановою, уповноваженою урядом.

Слід також пам’ятати, що:

— у разі смерті пільговика виплатити кошти за останній місяць життя безготівково не можна. Адже перехід з готівкової форми надання пільг на безготівкову здійснюється лише за заявою пільговика.

— якщо пільговик сплатив комуналку, не дочекавшись смс від «Ощадбанку», то на рахунках виникне переплата, яка буде відображена надавачем послуг у квитанціях наступних періодів. Жодних винятків: у цьому випадку ви отримаєте зекономлене не раніше квітня.

— якщо пільговики не подали заяву на готівкову монетизацію, а правління ОСББ не хоче підписувати угоду з «Ощадбанком», то якщо правління ОСББ не уклало договору «Ощадбанком» для перерахування сум пільг, воно не має права до 1 червня вимагати оплати послуг від пільговиків за відповідні неопалювальний та опалювальний періоди.

Проте «Ощадбанк» може здійснювати переказ коштів на рахунки правління ОСББ (крім виплат на управління багатоквартирним будинком) на підставі договору. Іншими словами, пільговику потрібно дочекатися літа і, отримавши залишок коштів, розрахуватися.

Пільги, на які поширюється монетизація:

послуги з управління багатоквартирним будинком (житлові);
газопостачання, електроенергія, теплова енергія, постачання гарячої води, централізоване водопостачання, водовідведення, послуги, що стосуються побутових відходів (комунальні);
оплата внесків за установку, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, а також витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено ОСББ (на утримання спільного майна багатоквартирного будинку, на оплату комунальних послуг щодо спільного майна будинку; на поточний ремонт спільного майна будинку; на оплату витрат на комунальні послуги в будинку, в якому створене об'єднання).

На пільги з оплати комунальних послуг мають право:

учасники бойових дій (75%);
люди з інвалідністю внаслідок війни (100%);
члени сімей загиблих внаслідок війни (50%);
«діти війни» (25%);
пенсіонери різних державних служб: ДСНС, МВС, СБУ (50%);
постраждалі від Чорнобильської катастрофи (50%);
вдови (вдівці) ветеранів МВС, ДСНС, ЗСУ (50%);
багатодітні сім’ї (50%);
люди, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (100%).

Схожі новини