Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні рекордно скоротилось виробництво молока

Тому понад третина масла — підробка

Цього року виробництво молока в Україні вперше буде меншим за 10 мільйонів тонн. За даними EBRD, FAO Milk S&D Balance, за період з 2010 по 2018 рік виробництво молока в Україні скоротилося на 10%, або 1,2 мільйона тонн. Причина такого падіння виробництва проста — кількість корів стрімко скорочується.

Цікаво, що поголів’я корів зменшується значно швидше, ніж виробництво молока. З 2010 по 2018 рік кількість корів скоротилася на чверть, або на 664 тис. — до майже 2 млн голів у 2018 році. За підсумками цього року поголів’я корів скоротиться ще на 100 тисяч, прогнозують у FAO. Те, що виробництво молока скорочується не так стрімко, як кількість худоби, в Українському клубі агробізнесу пояснюють тим, що худоби позбувається насамперед населення. З тих 664 тисяч корів, які вирізали в Україні за останні вісім років, 542 тисячі вирізали саме у приватних домогосподарствах. На підприємствах вирізали «лише» 121 тисячу голів. При цьому молочні ферми навіть спромоглись наростити виробництво молока на пів мільйона тонн. «Це свідчить про якісне оновлення складу поголів’я, а саме заміну менш продуктивних корів на більш продуктивних, — пояснюють в УКАБ. — Якщо така ситуація на ринку збережеться, то в Україні спостерігатиметься збільшення виробництва якісної сировини (молока), адже сільгосппідприємства забезпечують переробні компанії молоком екстра-класу і вищого сорту».

Утім, є й інша версія, чому виробникам вдається наростити кількість молока за скорочення поголів’я. Це зростання кількості фальсифікату. Торік Україна імпортувала рекордну кількість пальмової олії — понад 200 тисяч тонн. Саме такою олією найчастіше замінюють частину молочних жирів у молокопродуктах. І якщо одні виробники чесно вказують такий вміст на етикетках, то інші пишуть «сметана» чи «масло» там, де молочних жирів та білків практично немає… «Близько 40% вершкового масла на наших полицях — це фейки», — заявив голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський на конференції «Молочний бізнес-2019».

А тим часом…

За дев’ять місяців цього року Україна імпортували з Білорусі молочних продуктів на 30 мільйонів доларів. Про це повідомив начальник управління зовнішньоекономічної діяльності Міністерства сільського господарства Білорусі Олексій Богданов. Найбільшу частку в імпорті склали сири і кисломолочний сир — 36%. Вершкове масло у «молочних» поставках займає 27%, сухе молоко — 22%, продукція зі незбираного молока — 10%, молочна сироватка — 5%.