Передплата 2024 ВЗ

«Непораховані з 1932»: у Львові на площі Ринок організували акцію до Дня пам’яті жертв Голодомору

  • 23.11.2019, 17:15
  • 1 046

Львів пам’ятає. Сьогодні, у день 86-х роковин Голодомору, жертвами якого стали мільйони невинних українців, біля входу в міську раду відбулась акція — вуличний ресторан «Непораховані з 1932».

Організатори приготували суп із шишок та листя — їжі, яку змушені були їсти українці через злочини радянської влади, і її опісля змогли скуштувати усі охочі.

Акцію організували студенти Української академії лідерства, повідомляє пресслужба Львівської міськради.

«Ця акція відбувається у Львові не вперше, і вона на вперше відбувається у світі. Вже декілька років Українська академія лідерства в різних осередках, які є у різних містах України — це 6 міст, проводять акції щодо вшанування пам’яті жертв Голодоморів. Також цю акцію ми проводили і в Європі — у Брюсселі та Ізраїлі. Саме такою акцією дуже наглядно і показово ми хочемо донести людям, що їли люди у 1932−33 роках в часи жахливого Голодомору. Ми віримо, що таким чином ми переосмислюємо історію і доводимо, що про такі пам’ятні дати варто не забувати, щоб не повторити їх знову», — зазначила під час акції Анна Гордійчук, менторка з комунікацій Української академії лідерства.

Подію організували, аби нагадати львів’янам про ті страшні події — геноцид української нації. Адже, за даними Інституту національної пам’яті, від штучного голоду померло від 4,5 до 7 мільйонів осіб. Радянська влада знищувала документи та докази своїх злочинів, тому точну кількість жертв порахувати неможливо. Мільйони українців так і залишились невідомими, безіменними та Непорахованими.

Додамо, що до Дня пам’яті жертв Голодомору, у Львові людям, які пережили Голодомор 1932−1933 років, виплатять одноразову матеріальну допомогу в розмірі 1 тис грн. ЇЇ отримають 106 осіб.

Нагадаємо, День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій вшановують в Україні щорічно, у четверту суботу листопада.

Довідка

Згідно з результатами опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг», 82% громадян вважають, що Голодомор 1932−33 років був геноцидом Українського народу. У порівнянні із минулим роком, дещо зросла кількість тих, хто однозначно погоджується із цим твердженням. У регіональному розрізі спостерігаються такі відмінності: твердження про те, що Голодомор є геноцидом, поділяють 95% жителів Заходу, 87% - Центру, 72% - Півдня та 61% - Сходу. 73% опитаних зазначили, що цього року планують запалювати свічку у День пам’яті жертв Голодомору в пам’ять про загиблих від голоду.

Схожі новини