Передплата 2024 «Добра кухня»

Слабкість, тахікардія, нудота. Експерт з'їв китайські цукерки, якими масово отруїлися діти на Рівненщині

  • 23.11.2019, 09:58
  • 898

Цукерки, якими масово отруїлися школярі на Рівненщині, перевірив на собі керівник лабораторного центру.

З'ївши, менш ніж за 20 хвилин відчув себе зле, йдеться у сюжеті ТСН.

Досліджують залишки цукерок у лабораторному центрі. Результати будуть готові лише за кілька днів. Оскільки знати, чи небезпечні цукерки треба вже, то керівник установи наважився на експеримент. Результати детально описав.

«Ковтнув, розслабився у кріслі і почав чекати. Менше ніж за двадцять хвилин з’явилась слабкість та тахікардія, відчуття „мурах по шкірі“, пітливість, а хвилин за тридцять — легка нудота. Запаморочень, головного та болю у животі, як у дітей, не було. З’їв маленьку дозу на значно більшу масу тіла», — каже керівник Рівненського лабораторного центру Роман Сафонов.

Припустив, до такого стану могла призвести речовина акарбоза. Її подекуди використовується у ліках, а також, як виявилося, у цукерках. «Вона гальмує переварювання і всмоктування вуглеводів у тонкому кишківнику. Внаслідок цього скорочується зростання концентрації глюкози в крові. Ймовірно, якийсь китаєць переборщив із дозою речовини», — пояснив керівник Рівненського лабораторного центру Роман Сафонов.

Те що цукерки з Китаю, вказано на упаковці. Більше жодної інформації і документів. Лише слова підприємця, що придбав на ринку. Там взялися шукати того, хто розповсюджував цукерки, і відзвітувалися про це Держспоживслужбі. На момент перевірки в магазині залишилося лише 30 грам цих цукерок.

На ринку цукерків не знайшли, але з'явилася зачіпка. «Ніби людина за межами ринку з буса реалізує продукцію. Це не санкціонована торгівля», — каже в.о. завлабораторії ринку Ірина Пристойович.

Продавця цукерок шукатиме не лише Держпродспоживслужба, а й правоохоронці. Масове отруєння школярів розслідує поліція.

Усіх постраждалих дітей уже виписали. Утім, і досі лишається загадкою, що саме в цукерках отруїло школярів. «Там в складі дуже багато і ароматизаторів, різних харчових добавок. Там і смак апельсина, і лимона. Є навіть два секретні смаки», — каже .о. головного лікаря Здолбунівської райлікарні Василь Мацьоха.

Схожі новини