Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Гаазі дали хід справі про захоплення Росією кораблів, тепер у ній фігурують і моряки

У п'ятницю, 22 листопада, Україна отримала в Гаазі перший процедурний наказ Арбітражу, яким визначили процесуальні моменти у справі про захоплення Росією українських кораблів біля Керченської протоки в 2018 році.

Про це повідомила в Facebook заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

«З сьогоднішнього дня наша справа називається „Спір про затримання трьох українських військово-морських кораблів і членів їх екіпажів“. Для нас було дуже важливо зафіксувати в назві не тільки порушення Росією норм міжнародного права, а й відобразити, що ця суперечка стосується наших моряків, які провели 9 місяців у в'язниці. І Арбітраж нас почув», — зазначила вона.

За словами Зеркаль, РФ не вдалося затягнути Арбітраж у тривалий і багатоступінчастий процес.

«Згідно з розкладом ми повинні представити свій Меморандум за 6 місяців, але ніхто не заважає нам підготувати і подати його раніше. І з моменту подачі нами Меморандуму у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатися своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції», — пояснила вона.

«При цьому у нас є право прокоментувати заперечення Росії і звернутися до Арбітражу з проханням їх відхилити. Наша позиція полягає в тому, що вирішити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо», — додала Зеркаль.

Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань. Крім того, промови агентів будуть відкритими, а щодо доступу громадськості до решти слухань рішення будуть ухвалені Арбітражем додатково напередодні слухань. Отже, РФ не вдасться приховати факти і свої порушення від широкої громадськості і спотворити історію.

Схожі новини