Передплата 2024 «Добрий господар»

Богдан систематично порушував закони та обходив антикорупційне законодавство на держслужбі за трьох президентів, – «Схеми»

  • 22.11.2019, 11:15
  • 954

Керівник Офісу президента Андрій Богдан на державній службі одночасно обіймав кілька посад, тим самим не дотримуючись низки норм українського законодавства, зокрема антикорупційного.

Випадки поєднання державної служби з іншою діяльністю простежуються протягом всієї кар’єри Андрія Богдана, за трьох різних президентів України. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми: корупція в деталях», передає Радіо Свобода.

огдан неодноразово поєднував службу на державних посадах з іншою роботою.

Так, зокрема, протягом 2010−2011 років він перебував на посаді Урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики — і в цей же час не припиняв адвокатської діяльності. І, тим самим, виходить, проігнорував норми антикорупційного законодавства щодо сумісництва.

«Показово, що в той період Андрія Богдана можна було назвати головним відповідальним за антикорупційну політику в країні за президента Віктора Януковича», — йдеться в матеріалі.

«Державний службовець або інша особа, уповноважена на виконання функцій держави, не має права: (…) виконувати роботу на умовах сумісництва (крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики)», — зазначено у 5 статті закону «Про боротьбу з корупцією».

Раніше, починаючи з 2007 року, Богдан також поєднував державну службу з іншою діяльністю, в порушення низки законодавчих норм.

У грудні 2007 він був призначений заступником міністра юстиції, в той же час він був керівником приватної юридичної фірми, а також не зупинив дію своєї адвокатської ліцензії.

«Відповідно були порушені норми закону про адвокатуру, норми закону про державну службу і боротьбу з корупцією. За таке порушення передбачена відповідальність — за всіма цими законами. З точки зору закону про адвокатуру — це дисциплінарна відповідальність. Яка може бути у вигляді попередження, зупинення чи припинення адвокатської діяльності», — аналізує юрист Богдан Боровик.

«Законом про боротьбу з корупцією були встановлені так звані спеціальні обмеження — це ті обмеження, які забороняли якраз займатися іншою діяльністю, роботою за сумісництвом. І якщо особа порушувала ці вимоги — це означає, що це порушення цього закону, за яке передбачена відповідальність», — додає інший юрист Денис Свириденко.

Як з’ясували «Схеми», Андрій Богдан на той момент дійсно підписав документ, що ознайомлений із усіма обмеженнями на держслужбі.

Крім того, в цей же період, він понад рік одночасно працював помічником на громадських засадах депутата Андрія Портнова.

«Сумісництво — характерна особливість Андрія Богдана, яка простежується під час його кар’єри державного посадовця», — йдеться у розслідуванні.

Також чинний керівник офісу президента у минулому працював помічником судді і залишався адвокатом. Починаючи з 2001 року, як вказано в його офіційній біографії, Богдан працював помічником судді Київського апеляційного господарського суду (нині — Північний апеляційний госпсуд Києва — ред.). Підтвердження цьому журналісти «Схем» також отримали в архіві суду. В цей час він не зупиняв адвокатської діяльності — про що зазначено у реєстрі адвокатів. Тоді Богдан так само підписав документ-попередження, що ознайомлений із забороною сумісництва.

«Отже, кілька років помічник судді залишався адвокатом, маючи статус державного службовця. І систематично поєднував іншу роботу з державною службою. Тобто, заплющував очі на українське законодавство. Тож чи прийнятно для президента нині мати очільником свого офісу людину, яка легко могла обходити закони, перебуваючи на державних посадах?» — йдеться у розслідуванні.

«Схеми» надіслали листа з проханням про інтерв’ю до президента Володимира Зеленського та керівника його офісу Андрія Богдана за два тижні до публікації. Відповіді не отримали.