Передплата 2024 «Добра кухня»

У Румунії ведмеді нападають на людей

  • 21.11.2019, 20:34
  • 768

З настанням зими випадки нападів ведмедів на людей повинні скоротитися. Але до весни румунська влада і захисники навколишнього середовища повинні придумати, як вирішити проблему

У Румунії почастішали випадки нападу бурих ведмедів на людей. Фермери скаржаться, що в останні роки ведмедів розплодилося дуже багато.

Вони витоптують поля, знищують урожай, нападають на худобу. Мешканці деяких сіл навіть бояться залишати свої поселення.

Жертвами ведмедів в основному стають пастухи та рибалки. За останній рік від нападів ведмедів у Румунії загинуло шість чоловік, причому троє з них лише за один місяць, передає УНІАН з посиланням на Бі-бі-сі.

Для порівняння, з 2000-го по 2015 рік через ведмедів загинуло 11 осіб. В Румунії проживає найбільша популяція бурих ведмедів у Європі — 6 тис., і зіткнення з людьми відбуваються все частіше. Щоб запастися жиром на зиму, до настання холодів бурим ведмедям необхідно до 20 тис. калорій на день. У пошуках їжі вони долають великі відстані, в тому числі заходять у села і вибігають на автомобільні траси.

Нещодавно в румунських новинах широко висвітлювався випадок у віддаленому поселенні Трансільванії, де автомобіль збив великого самця ведмедя. Звір отримав множинні переломи і більше 15 годин провів в агонії, перш ніж влада дала дозвіл приспати його. Після цього випадку під колесами машин загинули ще два ведмеді.

«За одну ніч я нарахував у нашому районі 22 ведмедя», — розповідає Каролі Пал, житель комуни Неауа в Трансільванії.

«Скрізь, де я буваю, люди кажуть, що ведмедів розплодилося так багато, що стало неможливо займатися сільським господарством. Люди не можуть працювати в полях, тому що бояться залишати свої села», — скаржиться Каролі Пал. Ще один місцевий житель, 69-річний пастух Януш Сабо розповідає, що охороняти стадо від ведмедів стає все складніше.

«У цьому році ведмеді загризли чотирьох овець з мого стада. Всі пастухи страждають через ведмедів», — каже Сабо.

Багато хто вважає, що різке збільшення популяції бурих ведмедів у Румунії відбулося через заборону трофейного полювання в 2016 році. Румунський парламент у вересні запропонував на п'ять років знову дозволити полювання на ведмедів. Законопроект викликав величезне обурення захисників тварин.

Понад 100 тис. осіб підписали звернення у Всесвітній фонд охорони дикої природи з вимогою заблокувати цю пропозицію, тим більше, що бурі ведмеді включені в список 1200 видів тварин і рослин, що знаходяться під охороною Євросоюзу.

Неурядові організації побоюються, що без ефективних заходів люди візьмуть боротьбу з ведмедями в свої руки, почнуть ставити капкани і розсипати отруту.

Схожі новини