Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зустріч Зеленського з Трампом залежала від його заяви про Байдена та втручання в вибори, - посол США в ЄС

  • 20.11.2019, 18:15
  • 470

Посол Сполучених Штатів в ЄС Гордон Сондланд заявив, що дзвінок і зустріч між Дональдом Трампом та Володимиром Зеленським були узалежнені від публічної заяви України про розслідування компанії Burisma і начебто втручання у вибори в США у 2016 році.

Про це він заявив під час публічних слухань у справі імпічменту Дональда Трампа, які веде Комітет із питань розвідки Палати представників, передає Громадське.

«Я знаю, що члени цього Комітету часто формулювали ці складні проблеми у формі одного простого питання: чи був факт „послуги за послугу“? Як я уже свідчив, що стосується дзвінка з Білого дому та зустрічі в Білому домі, про який просила [Україна], відповідь — так», — сказав Сондланд.

У своєму вступному слові Сондланд також згадав про дзвінок 26 липня з Трампом, про який раніше повідомив радник із політичних питань посольства США в Україні Девід Голмс. Він сказав, що не пригадує деталей розмови, але згадка Трампом розслідувань його б не здивувала.

«Я не можу згадати деталей… але дзвінок 26 липня тоді не вразив мене як незвичайний. Насправді я був би більше здивований, якби Трамп не згадав про розслідування, особливо з урахуванням того, що ми чули від Джуліані», — сказав він.

Посол США в ЄС також сказав, що він разом із міністром енергетики Ріком Пері та ексспецпредставником Держдепартаменту по Україні Куртом Волкеру працювали з Рудольфом Джуліані — особистим адвокатом Трампа — «з питань України за чіткої вказівки президента США».

«Ми не хотіли працювати з Джуліані. Простіше кажучи: ми грали з тими картами, які нам випали», — сказав посол.

«Вказівки Джуліані були „послугою за послугу“ для організації візиту Зеленського до Білого дому. Джуліані вимагав, щоб Україна зробила публічну заяву про оголошення розслідувань щодо втручання у вибори 2016 року та компанію Burisma», — додав Сондланд.

«Джуліані висловлював бажання президента США, і ми знали, що ці розслідування були важливими для президента».

Схожі новини