Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якою буде погода на Новий рік та Різдвяні свята у 2020 році

  • 20.11.2019, 14:58
  • 1 507

Нині для того, аби дізнатися, якою буде погода завтра, достатньо лише зайти в інтернет.

Та, перш ніж прогноз з'явиться на екрані комп'ютера, він проходить довгий шлях від обробки метеорологами і аж до прогнозування синоптиками. До всесвітнього дня метеоролога журналісти побували там, де створюють погоду і дізналися, чого чекати на зимові свята і чи буде сніг на Новий рік, повідомляє ТСН.

Прогноз на тиждень в синоптиків для українців зовсім невтішний: туман, дощі і навіть заморозки. А от щодо прогнозу на новорічні та різдвяні свята, він більш втішний.

Чи засипле українців снігом, зробивши атмосферу свят ще затишнішою, науці поки що невідомо, але одне знають точно: «Погода буде чудовою. Тому що головне — святковий настрій».

Вісім разів на день, навіть у свято, метеоролог пані Надія, фіксує примхи погоди. Вона пояснює, що метеорологи не займаються складанням прогнозів погоди, вони лише передають дані. Складанням прогнозу — займаються синоптики.

Тож, серед одних із головних замірів пані метеоролога — температура повітря. Крім того, упродовж робочого вона перевіряє, чи промерзла земля для посіву, чи були вночі опади, і навіть, наскільки чисте столичне повітря.

Двічі на день на станції метеорологи отримують дані з метеозонда: о першій ночі і дня. Потім вони наповнюють спеціальну кулю воднем і запускають у хмари. Повітряний простір над станцією у цей час на п'ять хвилин перекривають для усіх літаків. Коли зонд підніметься на висоту до 30 кілометрів, він згорить. Але перед цим, він має передати усі зафіксовані дані.

Наземні дані, зі 187 станцій України, передають до Гідрометцентру. Там до отриманої інформації синоптики додають спостереження з міжнародних карт. І розпочинають формувати прогноз погоди на найближчі дні. Увесь цей клопіткий процес, як би не хотіли, зауважують метеорологи, не завжди вдається достовірним.

Як повідомив Укргідрометцентр на свої сторінці у Facebook, зими 2020 в Україні буде «м'якою».

«Щодо прогнозів на зиму 2020 року, то більшість погодних моделей показують, що у Європі температури будуть вищими за норму, і зима буде доволі „м'якою“. Проте любителям зими все-таки не варто засмучуватись!.. Сезонні прогнози — це осереднена картина за 3 місяці (грудень-січень-лютий), яка може показати лише переважаючі синоптичні процеси», — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що це не означає, що «м'яка погода» триватиме впродовж всіх трьох місяців зими.

«Як завжди спостерігатимуться періоди більш холодної погоди. Проте вони можуть бути менш тривалими і, наприклад, замість 20 днів з морозною погодою буде спостерігатись лише 8 або 10 днів», — пояснили в Укргідрометцентрі.

Також вказано, що погодні моделі не показують, якою буде погода протягом всього зимового періоду, вони швидше підказують, якою вона може бути впродовж 40−60% часу.

Схожі новини