Передплата 2024 ВЗ

Франція хоче змінити правила вступу в ЄС, - ЗМІ

  • 20.11.2019, 09:34
  • 850

Франція направила іншим державам-членам Європейського Союзу пропозиції щодо зміни процедури прийняття до об’єднання нових членів.

Замість одночасного впровадження законів Є С Париж пропонує зробити поетапний процес, а також надати ЄС право в будь-який момент припинити переговори про вступ.

Про це повідомляє Politico, в розпорядженні якого опинився текст запропонованих змін, передає Громадське.

Пропозиції Франції передбачають запровадження нової процедури, що складатиметься із семи етапів із «суворими умовами для ефективного переходу на європейські норми і стандарти» країни-кандидата на вступ до ЄС.

Крім того, ЄС матиме право в будь-який момент зупинити переговори про вступ, якщо вирішить, що країна-кандидат відходить від стандартів об’єднання.

Нині процес впровадження європейського законодавства в країні-кандидаті поділений на 35 тематичних блоків — від стандартів продуктів харчування до питань зовнішньої політики й безпеки, які впроваджуються одночасно.

Франція ж пропонує замінити одночасне впровадження тематичних блоків поетапним процесом, де кожен з етапів супроводжуватиметься окремими переговорами. Успішне завершення одного етапу дозволить країні брати участь у відповідних програмах і проєктах ЄС.

Як повідомили Politico європейські дипломати, подані пропозиції виглядають для них як спроба Парижа виправдати своє рішення щодо блокування початку переговорів про вступ до ЄС для Албанії та Північної Македонії. Воно було оголошене на останньому саміті ЄС 17 жовтня.

За нинішніми правилами процедура вступу країни до ЄС відбувається так:

країна подає заявку країні, яка головує в ЄС;
та передає її Європейській комісії (органу виконавчої влади ЄС) для попередньої оцінки;
на основі оцінки Єврокомісії Рада Є С (зібрання глав держав-членів ЄС) визначає, чи можна надати країні статус кандидата на членство;
починається процес перемовин, у ході якого країна-кандидат поступово впроваджує зведення законів та положень ЄС (acquis) — для зручності воно розбите на 35 тематичних блоків;
після впровадження acquis країною Європейська комісія, Рада Є С та Європейський парламент мають скласти й затвердити угоду про вступ цієї країни в ЄС;
після цього угода має бути ратифікована всіма країнами-членами ЄС і країною-кандидатом.

Схожі новини